Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

STANGSTIV. En genstand er 12 gram ren alkohol. Som tommelfingerregel kan man regne med, at der er én genstand i 1 pilsner, 1 glas vin, 1 glas hedvin og 1 glas spiritus (4 cl). Drikker en dreng på 70 kilo en hel flaske sprit på en gang, giver det en promille på 4,5. Illustration: Jakob Martin Strid

STANGSTIV. En genstand er 12 gram ren alkohol. Som tommelfingerregel kan man regne med, at der er én genstand i 1 pilsner, 1 glas vin, 1 glas hedvin og 1 glas spiritus (4 cl). Drikker en dreng på 70 kilo en hel flaske sprit på en gang, giver det en promille på 4,5. Illustration: Jakob Martin Strid

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alkohol: Hav modet til at sige nej - og vis ærlig interesse

Sådan lyder de vigtigste budskaber til forældre, der vil beskytte deres teenagere mod skadevirkninger af druk.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et opkald fra et hospital om, at ens i øvrigt velfungerende barn ligger i respirator og svæver mellem liv og død på grund af alkohol sætter tanker i gang.

Vi ved godt, at unge i Danmark har europarekord i druk, men sjældent har det været så tydeligt, at det kan gå rigtig galt, som da 15 unge fra hovedstaden blev kørt på hospitalet med alvorlig alkoholforgiftning i forbindelse med gymnasiestart.

Mediernes omtale satte gang i debatten om ungdomsuddannelsernes festkultur, men hvordan griber man sagen an hjemme i familien?

De flinke forældres dilemma

Som forælder vil man selvfølgelig beskytte sin teenager mod dårlige oplevelser, men de fleste er især optaget af, at de unge trives i vennekredsen. Mange frygter derfor, at en restriktiv holdning til alkohol står i vejen for den unges sociale succes og måske også går ud over tillidsforholdet, så ens store barn begynder at lyve, drikke i det skjulte eller gøre vilde ting i trods.

Man skal ikke være autoritær og forbydende, men sætte tydelige normer, samtidig med at man viser interesse for deres situation.

»Det er hævet over enhver tvivl, at forældres adfærd og holdning har afgørende betydning for, hvor meget børn drikker. Børn, som godt må drikke for deres forældre, indtager op til ti gange så megen alkohol som børn, hvis forældre er klart imod«, siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen Kit Broholm.

Jo tidligere og jo mere børn drikker, jo større er risikoen for at hæmme hjernens udvikling og for dårlige/farlige oplevelser som forgiftning, trafikulykker, uønsket sex/graviditet, slagsmål, kriminalitet, konflikter, sladder, pinlige billeder og lignende. Drikkes mere end fem genstande på en aften, bliver risikoen mellem dobbelt og ti gange så stor.

Sejlivede myter

I nogle hjem florerer normer om, ’at børn skal lære at drikke hjemme, så de får et naturligt forhold til alkohol og lærer deres grænser at kende’, ’at hvis man forbyder unge noget, så bliver det først rigtig interessant’, og ’at det er bedre at lade de unge drikke alkohol, så de ikke i stedet tager stoffer’.

Men det er myter. Forskningen har for længst vist, at børn, der får tilbudt alkohol derhjemme, begynder at drikke tidligere og ude drikker mere end de, der ikke får alkohol hjemme. At børn bare drikker mindre, hvis deres forældre tydeligt siger, at de først må drikke alkohol, når de bliver 16 år. Og at unge, der ryger og ofte drikker sig fulde, er mere tilbøjelige til at eksperimentere med hash og andre stoffer end andre unge.

Vær klar i spyttet og let presset

Forældre kan altså med tydelige meldinger hjælpe med at tage noget af presset fra de mange unge, der slet ikke bryder sig om alkoholkulturens jo-stivere-jo-sjovere tradition med voldsomme drikkelege. De kan have stor brug for at høre, at de ikke er forkerte, fordi de ikke har lyst til den stil, de mest risikoorienterede lægger.

»Her kan man støtte teenageren ved at sige, at de sagtens kan være med på deres egen måde, og at det er langt sejere at være nogle, der mærker efter, hvordan de har det, og hvad de egentlig har lyst til, end at underlægge sig det tyranni, der kan være i et voldsomt drikkepres«, siger Kit Broholm.

Lyt og vis forståelse

Tilgangen bør derfor være, at forældre går efter at udskyde børnenes alkoholdebut og herefter begrænse mængden, så de ikke drikker så ofte eller så meget. Især gælder det om at få dem til at stoppe, før de når fem genstande.

Ud over at opføre sig på en måde, så man er et forbillede, skal man have modet til at sige nej og gøre det meget tydeligt, at man ikke vil have, de drikker. Og viljen til at forsøge at begrænse deres alkoholindtag, når de – med eller uden ophavets velsignelse – begynder at drikke.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Drop den autoritære stil

»Man skal ikke være autoritær og forbydende, men sætte tydelige normer, samtidig med at man viser interesse for deres situation og behov ved at være lyttende og prøve at forstå, hvordan det der med alkohol fungerer i vennekredsen«, siger Kit Broholm.

Endelig er det vigtigt, at forældre ikke giver slip, når deres børn rykker fra grundskole til ungdomsuddannelse, hvor de er anderledes alene.

»Derfor er det i høj grad gymnasiernes opgave at hidkalde forældrene, gøre klart, at de forsøger at begrænse drikkeriet ved skolens fester og plædere for, at der i fællesskab laves en norm for de private, så de unge ikke drikker sig totalt i hegnet ved diverse forfester«, slutte chefkonsulent Kit Broholm.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden