druk. Det er ikke alle unge, der kan styre det, når de drikker alkohol. 32.000 unge danskere drikker på en måde, der gør, at det går ud over deres øvrige liv.
Foto: MARTIN ZAKORA

druk. Det er ikke alle unge, der kan styre det, når de drikker alkohol. 32.000 unge danskere drikker på en måde, der gør, at det går ud over deres øvrige liv.

Sundhed

Alkohol: Det er ikke altid sjovt, når unge drikker

32.000 unge drikker på en måde, der er skadelig for dem.

Sundhed

I disse uger er der fokus på danske unges alkoholforbrug, som ifølge en nylig undersøgelse ligger i top i Europa. De fleste unge drikker formentlig gladelig videre trods formaninger.

Men det er ikke altid kun sjovt, når unge drikker, siger Trine Ry, strategisk udviklingschef i Lænke-ambulatorierne, som er et alkoholbehandlingstilbud, der tilbydes gratis til borgerne i en række kommuner.

Faktisk har over 32.000 unge mellem 15 og 24 år så stort et alkoholforbrug, at de har brug for hjælp. Det viste en undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning i 2012.

På den baggrund søsætter Lænke-ambulatorierne nu et etårigt pilotprojekt i København med støtte fra TrygFonden. Projektet ‘Alkotalk’ skal forsøge at få netop disse unge i tale, så de kan få hjælp. For selv om 32.000 har behov, var der ifølge de nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen kun 380 unge i alkoholbehandling i hele Danmark i 2013.

»Det er slet ikke sikkert, at de unge er klar over, at de har et forbrug, der er skadeligt for dem«, siger Trine Ry:

»Men faktisk har mange svært ved at passe deres skole på grund af alkohol. De mangler stopklodsen, og når de drikker, får de ofte blackouts. De mister gentagne gange deres jakker, mobiltelefoner, nøgler og tasker, de kommer op at skændes og slås, eller de kommer til at gå i seng med nogen, de slet ikke har lyst til«.

Måske har både de selv, deres venner og forældre svært ved at identificere det som et egentligt alkoholproblem, men erfaringen er, at når man først får sat fokus på, at det ikke altid er sjovt for alle at drikke, begynder tankerne at melde sig hos dem, der har brug for hjælp, fortæller Trine Ry.

Derfor vil rådgivere fra Alkotalk hele det kommende år befinde sig i kantinen på to af hovedstadens store ungdomsuddannelsesinstitutioner, KVUC og NEXT. Her vil rådgiverne forsøge at skabe kontakt til de unge og identificere dem, der har brug for hjælp.

»Indtil videre er vi blevet taget rigtig godt imod derude. Generelt preller information om, hvordan alkohol gør fysisk skade, af på dem, men de vil meget gerne tale om, hvilke problemer de oplever socialt og psykisk«, siger Trine Ry.

Desuden har Alkotalk en facebookside, hvor unge fra hele landet kan henvende sig og eventuelt få en aftale om en Skype-samtale.

Lektor Jakob Demant fra Sociologisk Institut på Københavns Universitet forsker i unges alkoholkultur. Han vurderer, at Alkotalk godt kan lykkes med at få nogle unge til at drikke mindre.

»Traditionelle informationskampagner får ikke unge til at ændre adfærd. Den personlige tilgang og individuelle værktøjer til at håndtere den unges problemer har meget bedre odds«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden