Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
ventetid. Ufrivilligt barnløse venter over et år på at komme i behandling i Region Hovedstaden. Det skal der gøres noget ved, mener politikere.
Foto: PETER HOVE OLESEN

ventetid. Ufrivilligt barnløse venter over et år på at komme i behandling i Region Hovedstaden. Det skal der gøres noget ved, mener politikere.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere: Det er uacceptabelt, at barnløse venter over et år på fertilitetsbehandling

Folketingspolitikere vil have undersøgt årsagen til bunds.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan ikke være rigtigt, at Region Hovedstadens ufrivilligt barnløse skal vente helt op til 15 måneder på at komme i fertilitetsbehandling, efter de er blevet henvist af deres praktiserende læge.

Det mener politikere fra både højre og venstre fløj i Folketinget.

»Der er behov for, at vi får undersøgt det her til bunds. Hvorfor er ventetiderne så lange, og hvad skal der til for at gøre dem kortere«, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), som også er formand for Folketingets sundhedsudvalg.

Hun vil nu tage fat i sundhedsminister Sophie Løhde (V) og bede hende gøre rede for sagen.

»Hvis det er, fordi der er en større patienttilgang, så må vi sørge for, at der også følger penge med. Man kunne overveje at åbne op for, at flere kan få behandling på de private klinikker, så der bliver tid og plads til de komplicerede tilfælde i det offentlige«, foreslår Liselott Blixt.

»Det er rigtig synd for de her mennesker. Mange har prøvet ad naturlig vej i meget lang tid, inden de bliver henvist, så de bør ikke blive sat til at vente så længe. Og vi vil jo gerne have, at danskerne får flere børn; derfor må vi også sikre os, at dem, der har behov for fertilitetsbehandling også kan få det, inden de bliver for gamle eller for syge til, at det virker«.

Mangel på ressourcer

I Politiken i går stod klinikchef på Rigshospitalets Fertilitetsklinik Søren Ziebe og professor på Hvidovres Hospitals tilsvarende klinik Anja Pinborg frem og sagde, at de ikke længere kan sidde problemet med de lange ventetider overhørig.

»Alder er den vigtigste faktor for en kvindes frugtbarhed. Det kan derfor have en direkte konsekvens, når ventetiderne er så høje, som vi ser dem nu. Al forskning tyder på, at jo længere man har været infertil, jo mindre er chancen for at opnå graviditet«, sagde Anja Pinborg.

Begge peger de på manglende ressourcer som årsagen til, at patienterne hober sig op.

»Det behandlingstilbud, vi har lagt os fast på i Danmark, er på ingen måde tilstrækkeligt - hverken medicinsk eller biologisk. Disse patienter er meget stedmoderligt behandlet«, sagde Søren Ziebe.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) beklagede tingenes tilstand, men erklærede, at hun ikke har nogen penge at gøre godt med, da regionen er pålagt store besparelser, og de penge, der kommer fra regeringen, er øremærket til bestemte områder - og fertilitetsområdet er ikke et af dem.

Men det vil flere politikere gerne lave om på. Fra venstrefløjen lyder det samstemmigt, at regeringen skal stoppe med at blande sig så specifikt i, hvordan regionerne skal bruge pengene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Regeringen tilfører kun penge til fyrtårne, de gerne vil profilere sig på, for eksempel kræftområdet, mens resten af sundhedsområdet lider. Det går ud over både patienter, pårørende og personale. Det er alt for detailstyret fra regeringens side«, mener Flemming Møller Mortensen (S) og fremhæver, at fertilitetsområdet bør styrkes.

»Det er et problem med så lange ventetider på et område, der er så væsentligt for vores lands fremtid«.

Også SF og Enhedslisten så gerne, at regeringen blandede sig mindre i regionernes prioriteringer, og at fertilitetsområdet såvel som andre områder blev tilført de nødvendige midler.

»De mange penge, regeringen vil bruge på skattelettelser, kunne bruges meget bedre til at rette op på de mange huller i velfærdssamfundet«, siger Kirsten Normann Andersen fra SF, mens Peter Hvelplund fra Enhedslisten pointerer, at der også er behov for ekstra midler til forskning i, hvorfor så mange er infertile.

Hovedstadsproblem

I Liberal Alliance er sundhedsordfører May-Britt Kattrup enig i, at ventetiden skal mærkbart ned, men hun hæfter sig ved, at det lader til alene at være et problem i Region Hovedstaden. Politiken har undersøgt ventetiderne på landets seks største offentlige fertilitetsklinikker, hvoraf de tre ligger i Region Hovedstaden og de andre i henholdsvis Odense, Horsens og Skive. Udenfor hovedstaden er ventetiden højst 3 måneder.

»Det er helt uacceptabelt, at folk skal vente så længe, som de gør i hovedstaden. Vi må finde ud af, hvorfor de kan få det til at lykkes i de andre regioner - måske griber de det anderledes an, og så kunne Region Hovedstaden lære noget af det«, siger May-Britt Kattrup (LA) med forbehold for, at der af demografiske årsager kan være lavere efterspørgsel på fertilitetsbehandling uden for hovedstadsområdet, og der derfor ikke er så lange ventelister.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) bider ligesom May-Britt Kattrup mærke i, at ventetiden på helt op til 15 måneder kun gælder i Region Hovedstaden. Derfor giver hun heller ikke meget for regionsrådsformandens begrundelse om, at hun ikke har nogen penge at gøre godt med, fordi regeringen kun giver øremærkede midler.

»Jeg vil opfordre Sophie Hæstorp Andersen til politisk at prioritere flere midler til fertilitetsbehandlingen, hvis hun ønsker at gøre noget ved ventelisterne, så ufrivilligt barnløse i Region Hovedstaden kan komme lige så hurtigt i behandling som i resten af landet. Besparelserne på fertilitetsbehandlingen i Region Hovedstaden er et politisk valg, som er svært at tørre af på regeringen«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden