Evigt. En tatovering er blækket ind under huden til evig tid. Derfor skal sikkerheden være i orden, mener formand for Dansk Tatøverings Laug.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Evigt. En tatovering er blækket ind under huden til evig tid. Derfor skal sikkerheden være i orden, mener formand for Dansk Tatøverings Laug.

Sundhed

Tatovørformand: »Jeg kunne tatovere dig med autolak uden myndighederne kommer efter mig«

Branchen for tatoveringer er wild west uden kontrol, sikkerhed eller krav, siger tatovørerne selv. De ønsker ordnede, sikre forhold, så kunderne ikke bliver skadet af usterile og giftige farver.

Sundhed

»Forbrugerne skal vide, hvordan denne branche i virkeligheden er med hensyn til deres egen sikkerhed«.

Dorte Romain er formand for Dansk Tatovør Laug og har tatoveret gennem 25 år, senest fra sin butik i Holstebro.

Hun har mere end 20 år i tatovørlauget forsøgt at skabe ordnede forhold i en branche, der er alt andet end ordnet.

»Tatoveringsbranchen er lovløs, du kan som tatovør gøre hvad som helst, du kan bruge ikkesterile nåle, have hunde stående ved siden af, tatovere i en grisesti, købe de billigste farver fra Kina eksempelvis, hvad som helst, der findes ingen regler overhovedet om noget som helst«, siger hun og påpeger, at Dansk Tatovør Laug arbejder hårdt for at få det offentlige til at tage branchen alvorligt.

Den skarpe kritik af egne rækker kommer samme dag, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) lancerer en national indsats for tatoveringsfarver, hvor han blandt andet presse på for en regulering i EU, etablere et dialogforum med tatovørerne samt relancere en hjemmeside, der skal hjælpe tatovørerne med at få et overblik over, hvordan de får sikre farver.

I alt afsætter regeringen 1,6 millioner kroner over to år til indsatsen, der er del af en ny kemipakke.

Foto: OLESEN PETER HOVE

Dansk Tatovør Laug glæder sig over, at regeringen nu sætter fokus på sikkerhed i tatovørbranchen.

Hygiejnekurser til pølsesælgere ikke tatovører

»Vi vil gøre alt, så vi hele tiden får gjort kunderne opmærksomme på de farer, der er ved vores branche, fordi den er så ureguleret, som den er. Myndighederne kræver jo et hygiejnekursus, hvis du skal sælge pølser, mens der ingen krav stilles til os tatovører, der sprøjter varige farvestoffer ind under huden på folk. Jeg forstår ikke, at det er tilladt«, siger Dorte Romain.

»Vi har forhandlere af usterilt udstyr og lortefarver, der sælger til gud og hver mand uden skrupler. Så man køber en starter-sæt og kalde sig tatovør. Det går jo ikke«, fortsætter hun.

Hun mener, at kunderne er alt for ukritiske, når de vælger tatovør og dermed udsætter sig selv for potentielle sundhedrisici.

»Folk skal forstå, hvor skide farligt det er at blive tatoveret uden for de professionelle tatovørers butikker, så vi kan få forbrugerne til at stoppe de useriøse tatovører, når myndighederne ikke vil gå hårdere til branchen«, siger Dorte Romain.

Tatovørformand: Hvor er Skat?

Tatovørlauget forstår ikke, at hverken lovgivere eller myndigheder ikke forholder sig til den nærmest lovløse branche:

»Hvor er Told og Skat også henne? Folk kan jo, mens de får alverdens overførselsindkomster, åbne en butik, lave en masse penge og så forsvinde igen, uden nogen gør noget. Der burde være langt bedre styr på regnskaberne i vores branche. Jeg er ked af at sige det, men jeg tror ikke, at Told og Skat er klar over, hvad der egentlig sker i denne branche«, siger hun.

Ingen steder i verden, heller ikke Danmark, findes der lovgivning eller regler, for, hvad de farver, der permanent med nåle hamres ind under folks hud, må indeholde.

»Alle kan producere en farve, sætte en smart etikette på og sælge den som tatoveringsfarve. De er hverken testede eller godkendte i Danmark eller andre steder, selvom forbrugerne tror det. Så vi glæder os over al den politiske fokus, som vores branche kan få politisk, for den rummer ved gud mange brodne kar«, siger Dorte Romain.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fem forslag til forbedringer

Medlemmer af Dansk Tatovør Laug gennemgår et hygiejnekursus og så deler medlemmerne viden om sikkerhed med farverne med hinanden. Foreningen har et tæt samarbejde med Miljøstyrelsen, med i Dansk Standard, der er en almennyttig privat virksomhed, der vil styrke samfundet gennem standardisering og certificering, og til møder i EU i kampen for fælles hygiejnestandarder.

»Vi oplever, at der er tatovørbutikker, der har opslag hængende, hvor der står, at de er kontrollerede af sundhedsmyndighederne, og at deres farver er godkendte. Men det er jo løgn. Ingen bliver kontrolleret, hverken os tatovører eller de farver, som vi bruger. Men kunderne tror jo på det, når det er sat åbenlyst op. Nogle siger også, at deres farver er allergitestede. Det er også løgn, der findes desværre ikke farver, der er lægeligt allergigodkendt«, siger Dorte Romail opgivende.

Dansk Tatovør Laug foreslår derfor fem punkter, som myndigheder og Christiansborg skulle tage til sig, så branche kan blive mere sikker:

1: Tvungen registrering

2. Kontrol fra Skat

3. Kun salg af udstyr til registrerede tatovører

4. Hygiejnekrav.

5. Farveregulering.

»Jeg kunne tatovere dig med autolak, og der ville ikke være nogen myndigheder, der ville komme efter mig. Ingen gør noget. Det er jo tåbeligt og total uansvarligt«, siger Dorte Romain.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vil du være sikker på ikke at gå glip af det seneste sundhedsstof fra Politiken, kan du ‘følge’ Sundhed på din Politiken-profil.

Det eneste, du skal gøre, er at klikke på ‘Følg’-knappen i toppen af denne artikel og vælge 'Sundhed'. Derefter vil de seneste artikler fra Sundhed helt automatisk dukke op i Din Strøm på forsiden af Politiken, når du er logget ind på politiken.dk.

På samme måde er det muligt at følge alle sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussens artikler.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce