Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

succes. Ny lov har fået masser af nye ægdonorer til at melde sig.
Foto: THOMAS BORBERG

succes. Ny lov har fået masser af nye ægdonorer til at melde sig.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vederlag på 7.000 kroner skaffer flere ægdonorer

Ny lov om øget betaling til kvinder, der donerer æg, har fået så mange til at melde sig, at de offentlige klinikker slet ikke kan følge med.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Før en ny lov om øget betaling til ægdonorer trådte i kraft i sommer, var der så stor mangel på ægdonorer herhjemme, at flertallet af de par, der havde brug for æg, enten måtte opgive ønskebarnet eller rejse til udlandet og købe dyre behandlinger. Nu er situationen vendt fuldstændig på hovedet.

På de private klinikker er årelange ventelister til ægdonation over en bred kam elimineret, og flere melder, at de nu har flere donorer, end de har modtagere. Og på offentlige klinikker er det pludselig nødvendigt ligefrem at afvise donorer eller bede dem komme igen senere, fordi lovændringen kom så pludseligt, at finansieringen ikke er på plads endnu.

»Budgetterne var lagt, da loven blev ændret, så det er svært at skabe luft til at lave så mange ægdonationer, som vi gerne ville nu, hvor donorerne faktisk er der«, forklarer Elisabeth Carlsen, som er formand for Dansk Fertilitetsselskab og overlæge på Rigshospitalets fertilitetsklinik.

På Rigshospitalet er det lykkedes at øge antallet af behandlinger en smule inden for dette års budget, men på fertilitetsklinikkerne på for eksempel Odense Universitetshospital og Holbæk Sygehus har man været nødt til helt at lukke ned for donationer midlertidigt, indtil finansieringen er på plads.

Elisabeth Carlsen påpeger, at det ikke alene drejer sig om, at kvinderne nu skal have 7.000 kroner i stedet for 2.400 kroner, som betalingen lød på før lovændringen, men at det i alt koster cirka 25.000 offentlige kroner at gennemføre en ægdonation.

Budgetterne var lagt, da loven blev ændret, så det er svært at skabe luft til at lave så mange ægdonationer, som vi gerne ville nu, hvor donorerne faktisk er der

»Derfor er det ikke muligt pludselig at skrue voldsomt op for antallet af ægdonationer, uden at vi har fået bevilget ekstra penge til det«, siger hun og oplyser, at Dansk Fertilitetsselskab i samarbejde med regionerne arbejder på at finde en løsning, så klinikkerne ikke skal vente helt til sommer, hvor nye budgetter ellers først ligger fast.

»Viljen er der, så jeg er fortrøstningsfuld i forhold til, at vi nok skal få ekstra penge«.

Ingen ventetid på private klinikker

På fertilitetsklinikken Trianglen i Hellerup, som er en af Nordens største private klinikker, havde man før lovændringen 1. juli i år stort set opgivet at hjælpe par, der havde brug for ægdonation, fordi det var umuligt at skaffe donorer.

I stedet foreslog klinikken parrene at tage til Spanien, hvor der ikke er ægmangel.

»Men siden den nye lov har vi fået så mange donorer, at vi nu kan tilbyde ægdonation helt uden ventetid. Lige nu har vi faktisk flere donorer, end vi har modtagere, så det er en meget lykkelig situation. Vi er så glade for, at vi nu kan hjælpe parrene herhjemme, så de ikke behøver at rejse til Spanien, Rusland, Tjekkiet eller andre steder, som de var nødt til før«, siger speciallæge Kåre Rygaard, som er indehaver af Trianglen.

SE OGSÅ:

Også Skive Private Fertilitetsklinik oplyser til Politiken, at den oplever en klar stigning i antallet af donorer, der henvender sig, og at den aktuelt ikke har modtagere nok i forhold til det store antal kvinder, der gerne vil donere deres æg, og ifølge Elisabeth Carlsen fra Dansk Fertilitetsselskab er det også det generelle billede på alle landets private klinikker.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Budgetterne var lagt, da loven blev ændret, så det er svært at skabe luft til at lave så mange ædonationer, som vi gerne ville nu, hvor donorerne faktisk er der

På en privat fertilitetsklinik koster ægdonation i omegnen af 50.000 kroner.

Både Kåre Rygaard og Elisabeth Carlsen understreger, at det aktuelle overskud af donorer ikke skal afskrække nye fra at melde sig.

»Der er hele tiden nye kvinder, der får behov for ægdonation, og det er en stor succes, at det endelig er lykkedes at få en situation, hvor der faktisk er donorer nok. Det skal nødig ændre sig igen«, siger Elisabeth Carlsen.

I forbindelse med vedtagelsen af den nye lov om ægdonation blev der også planlagt en stor offentlig kampagne for at skaffe flere donorer. Den kører fra på mandag.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Signe Thomsen eller Forbrug&Liv, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden