Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skam dig ikke - hver tredje dansker har hæmorider.
Foto: JENS DRESLING

Skam dig ikke - hver tredje dansker har hæmorider.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver tredje har hæmorider - men færre får dem skåret væk

I gamle dage skar man hæmorider af. Nu bliver de skrumpet og sat tilbage, hvor de kom fra. Men mens mange døjer med hæmorider, er der sjældent brug for operation.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hæmorider er sikkert ikke et populært samtaleemne i frokostpausen. Men der er ingen grund til at skamme sig. For hvis vi alle blev undersøgt bagi lige nu, ville hver tredje af os have en hæmoride.

En hæmoride er en udposning af en blodåre i endetarmen. Typisk er den på størrelse med toppen af en lillefinger. Den kan gøre ondt og nogle gange bare være ubehagelig.

Den vigtigste og ofte eneste behandling kan du selv udføre ved at være opmærksom på kost, motion og afføringsvaner. Hvis hæmoriden gør ondt, kan en salve lindre smerten.

De alvorligste tilfælde ender hos læger som Lilli Lundby, der er overlæge og kirurg på Mave- og Tarmkirurgisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital.

Tidligere blev de værste tilfælde skåret væk. Det resulterede dog ofte i, at patienten havde mange smerter efterfølgende.

»Vi er blevet mere opmærksomme på at skåne patienterne og forsøge at behandle uden operation«, siger Lilli Lundby.

I 2005 fik 1.875 danskere skåret en hæmoride væk. Ti år efter er den operation anvendt på 1.168 patienter.

Nyt indgreb vinder indpas

Siden 2011 har en ny metode vundet indpas på de danske hospitaler. Det er den såkaldte Doppler-metode.

Gå på toilettet på den rigtige måde. Få det ordnet hurtigt

»Vi er blevet mere restriktive med at skære dem væk, og vi gør det stort set aldrig på vores afdeling«, siger Lilli Lundby. »Doppler-metoden er mere skånsom«.

Ved den nye metode finder kirurgen de blodkar, der er forbundet til hæmoriden. Blodkarrene sys sammen og lukker på den måde blodtilførslen. Hæmoriden skrumper, og slimhinden sys på plads i endetarmen.

119 patienter fik på landsplan fjernet deres hæmoride med Doppler-metoden i 2011. I 2015 var det 824.

Lilli Lundby lægger vægt på, at de så vidt muligt forsøger at undgå at operere.

»Det skal være yderst generende, før vi opererer, da det er et meget følsomt område«, siger hun. »Vi forsøger først at behandle hæmoriden med gode råd om toiletvaner«, siger hun.

Dennis Raahave, der er tidligere overlæge og ekspert i mave- og tarmlidelser, bakker op:

»Enhver situation med hæmorider skal skræddersys det enkelte tilfælde. Det kommer sjældent på tale at skære dem væk«, siger han.

De kommer, når du presser

Der kan være flere årsager til, at folk får en hæmoride. Kvinder kan få dem under graviditeter, og når de skal føde. Samtidig har mænd tendens til at sidde for længe på toilettet.

I sidste ende får folk hæmorider på grund af dårlige afføringsvaner og dårlige kostvaner

»Mange læser avis eller kigger på mobil, når de sidder på toilettet. Og folk presser måske i en travl hverdag hårdere, end hvad godt er«, siger Lilli Lundby.

Det er ikke kun hårdt pres, der kan give hæmorider. Kost og væskeindtag har også stor indflydelse.

»I sidste ende får folk hæmorider på grund af dårlige afføringsvaner og dårlige kostvaner. Vi anbefaler at tage ’HUSK’ for at få afføring til at blive mere blød og formet, så man ikke skal arbejde så hårdt for det«, siger hun.

Lilli Lundby skyder på, at kun fire-fem procent af befolkningen går til læge med problemet. Ifølge hende er tabuet omkring hæmorider en af årsagerne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Folk synes jo, det er pinligt at tale om. Det er nemmere at sige, at man har fået fjernet en galdeblære«, siger hun.

Folk tror, at hvis de har noget ubehag dernede, så er det nok hæmorider

Derfor er det svært at måle, hvor mange i befolkningen der rent faktisk har en hæmoride, fordi mange ikke går til lægen med det. Desuden er der ifølge Lilli Lundby også udbredte misforståelser af, hvad hæmorider er.

»Det er enormt svært at få folk til at forstå. Folk tror, at hvis de har noget ubehag dernede, så er det nok hæmorider«, siger hun.

De ’ægte’, indre hæmorider glider ud, når man presser ved afføring. Hudflapper ved endetarmsåbningen bliver ofte mistolket som hæmorider.

Lilli Lundby mener, det er bedst at gå helt væk fra den gamle måde, hvor kirurger skar hæmorider væk. Hun tror på, at problemet i mange tilfælde kan forsvinde ved hjælp af gode råd fra ens egen praktiserende læge.

»Vi skal ikke bare operere folk, men i stedet fortælle dem, hvad de kan gøre anderledes for at komme af med dem på en naturlig måde«, siger hun.

Det kan være ved at spise mere fiberrigt, drikke mere vand og dyrke motion. Og som Lilli Lundby siger:

»Gå på toilettet på den rigtige måde. Få det ordnet hurtigt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden