Medarbejdere på Statens Serum Institut undersøger bakterieprøver fra de mange danskere, der er syge af salmonella. Laborant Christian Pedersen. Forskning, laboratorium.
Foto: Peter Hove Olesen

Medarbejdere på Statens Serum Institut undersøger bakterieprøver fra de mange danskere, der er syge af salmonella. Laborant Christian Pedersen. Forskning, laboratorium.

Sundhed

Region Midt undrer sig over genomcenter i Hovedstaden

Hvorfor skal genomcenter ligge i hovedstanden? Næstformand i Region Midtjylland undrer sig.

Sundhed

»Jeg ønsker at få belyst, hvad grundlaget for en placering i hovedstaden er«.

Sådan siger Andreas Kühnau, næstformand i Region Midtjylland og en centralt placeret politiker i Danske Regioner.

Han vil mandag sammen med regionsrådet i Midtjylland drøfte placeringen af et kommende nyt Nationalt Genom Center, som sundhedsminister Ellen Trane Nørby i dag har meldt ud skal placeres i hovedstadsområdet.

»Regeringen bruger mange ressourcer på at flytte statslige arbejdspladser ud af hovedstaden, og her har man faktisk muligheden for at placere et center i Aarhus, hvor vi har et stærkt fagligt miljø på området«.

»Vi har også en placering i modsætning til i hovedstaden, hvor man tilsyneladende vil lade fonde bestemme placeringen, hvilket efter min opfattelse også savner begrundelse«, siger Andreas Kühnau.

Præsenterede strategi før jul

Det nye genomcenter skal stå for den nationale koordinering og satsning på såkaldt personlig medicin eller skræddersyet medicin, hvor lægerne via genanalyser af patienten tilpasser den medicinske behandling til den enkelte patient.

Der foretages allerede 20.000 forskellige gentest årligt i det danske sundhedsvæsen, men forventning er, at det om kort tid vil være langt flere.

Det er svært at gennemskue, hvordan beslutningsprocessen har været. Jeg kan i hvert fald konstatere, at vi ikke som sygehusejere har været involveret

Før jul præsenterede regeringen og Danske Regioner en national strategi for personlig medicin til 100 millioner kroner over de næste fire år.

Et Nationalt Genom Center er en vigtig brik i den nye strategi, som Danske Regioner har presset på for at få etableret.

»Det er svært at gennemskue, hvordan beslutningsprocessen har været. Jeg kan i hvert fald konstatere, at vi ikke som sygehusejere (Danske Regioner, der ejer og driver sygehusene red.) har været involveret, og det undrer mig tillige. Normalt kører der en åben og involverende proces i denne har slags sager, der involverer omfattende investeringer i vores sundhedsvæsen. Jeg siger ikke, at centret nødvendigvis skal ligge i Aarhus, men vi vil gerne byde ind på opgaven«, lyder det fra Andreas Kühnau.

Minister: Sådan skal en spidskandidat tale

Selv om sundhedsminister Ellen Trane Nørby fredag har meldt ud i Politiken, at placeringen af Nationalt Genom Center er endt i hovedstaden, understreger hun også, at særlige ’øst-vest-klynger’ skal sørge for, at de relevante forskningsmiljøer i Jylland, primært omkring Aarhus, tænkes ind i satsningen.

I en mail til Politiken fastslår hun, at »det er helt afgørende, at der bliver et stærkt tværnationalt samarbejde om det nye center«, ligesom der er stærke miljøer og vigtige samarbejdspartnere i flere regioner.

»Jeg har fuld forståelse for, at Andreas Kühnau som socialdemokratisk spidskandidat i Region Midtjylland skal udtale, at han gerne havde set hovedsædet placeret i Aarhus, men jeg synes, hans procesbeskyldninger er useriøse og dækker over manglende anerkendelse af, at det, der ligger i beslutningen om en øst-vest-klynge og en stærk tilstedeværelse i Aarhus såvel som i København og en forankring i de mange faglige miljøer vi har landet over, netop handler om at sikre, at den nationale strategi for personlig medicin er national og hverken et københavner- eller Aarhusprojekt,« skriver ministeren i en mail.

Placeringen af statslige institutioner såsom Genomcenteret, der bliver en del af Sundheds- og Ældreministeriets koncern, er udelukkende en statslig beslutning, pointerer ministeren.

»Fonde og andre, der ønsker at bidrage til opbygningen af såvel forskning, center som den samlede nationale strategi for personlig medicin og summen af bidragene, er derimod afgørende for, hvor store miljøer, der kan opbygges.«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce