0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skræmmekampagner virker ikke på unge rygere: Vi føler os udødelige

Antallet af unge rygere stiger på trods af oplysningskampagner og prisstigninger på cigaretter. Men det er svært at stoppe, når de vil være sociale - og samtidig føler sig udødelige.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Eva Lykke Jørgensen, RUC
Foto: Eva Lykke Jørgensen, RUC

Til hverdag går rygerne ud sammen, og de andre bliver tilbage. I dagens anledning var hele gruppen samlet til en snak om rygning. Fra venstre er det Kenneth Jensen, Oscar Hannibal Højsteen, Mads Henriksen, Signe Vedel Borchert og Josefine Tange Møller.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke nødvendigt at fortælle unge mennesker om alle de gode grunde til at kvitte smøgerne. De ved det godt. For de har set advarslerne på cigaretpakkerne, lyttet til belærende taler fra familien og hørt om anti-ryge-kampagner. Alligevel ryger unge mere.

Politiken har inviteret seks studerende på Roskilde Universitet, RUC, til en snak om unges rygevaner. Gruppen består af en læsegruppe, der læser biologi og kemi, og en af deres medstuderende, læser forvaltning. Noget af det første, de siger er, at advarslerne preller af på rygerne.

»Selv om jeg kigger på billederne på cigaretpakkerne, kan jeg ikke forholde mig til det«, siger Kenneth Jensen, der er 26 år og stoppede for et halvt år siden.

Den erklærede ryger Oscar Hannibal Højsteen på 22 er enig.

»Jeg føler mig udødelig«, siger han.

På trods af røgens dårlige effekt på helbredet, er der stadig flere og flere unge, der ryger. 15 procent af unge mellem 16 og 25 år ryger dagligt. I 2015 var det blot 13 procent af unge i den aldersgruppe. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af Epinion for Kræftens Bekæmpelse i slutningen af 2016. Politiken har mødt nogle af de mennesker, undersøgelsen handler om.

Jeg føler mig udødelig

Startede sammen med vennerne

»Det sociale« lyder det enstemmigt fra tre af gruppens rygere eller tidligere rygere til spørgsmålet om, hvorfor de startede med cigaretterne. Oscar, Kenneth og Mads startede alle, før de var fyldt 18 år. Oscar røg første gang på Roskilde Festival som 16-årig. Efter den sommer begyndte han på gymnasiet.

»De andre stod og røg, da jeg startede i gymnasiet, og det var en god indgangsvinkel til at møde dem på. Så blev jeg en del af den gruppe«, siger Oscar.

Samme scenarie gælder for 22-årige Mads, der de seneste fem år har røget omkring to cigaretter dagligt, men kalder ikke sig selv fast ryger.

»Rygningen gik amok for mig i gymnasiet. De andre røg, så jeg røg også. Men jeg ville stoppe nu, hvis de andre ikke gjorde det«, siger han.

Kenneth, der nu er stoppet, kan huske, at han startede sammen med sine venner. Og han kan ikke huske, om de andre påvirkede ham, eller om han påvirkede de andre til at starte.

Jeg skal ikke æde noget som helst. Så vil jeg hellere være fanatisk og stå ved min holdning. Jeg har også et ansvar over for mine veninder, for de udsætter jo sig selv for noget lort

Men er det bare det sociale, der holder rygerne fra at kvitte smøgerne?

Oscar indrømmer, at han nok er afhængig. Men han er ikke meget for det.

»Jeg ryger også, når jeg er alene. Så det er ikke kun socialt for mig, det er jo en afhængighed«, siger han.

Mens de fleste omkring bordet har en eller anden erfaring med cigaretter har Josefine Tange Møller, 23, og Signe Vedel Borchert, 22, aldrig taget et sug af en.