Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Arkivfoto

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sundhedsplatformen æder omkring 480 millioner kroner: It-program dræner hospitaler for tempo og penge

Fire store hospitaler skal på lørdag have det stærkt kritiserede it-program på trods af, at de tre hospitaler fortsat kører med nedsat tempo og har mistet tæt på halv milliard kroner.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

21. maj sidste år gik Herlev og Gentofte Hospital i gang med Danmarkshistoriens største it-udskiftning på sundhedsområdet. Ud med op til 30 gamle it-programmer og ind med dét nyindkøbte Sundhedsplatformen, ét samlet it-system.

Planen var, at de to hospitaler i den første måned skulle tage færre patienter ind og køre for nedsat blus, mens personalet lærte systemet ordentligt at kende. Herefter skulle driften tilbage på normalt niveau.

Det er ikke sket.

Nu ti måneder senere kører Herlev og Gentofte Hospital fortsat langsommere og har færre patienter i ambulatorierne, oplyser hospitalsdirektør Klaus Lunding:

»Stort set alle afdelinger ligger under sædvanligt niveau inden for den ambulante aktivitet. Det er vanskeligt at sige helt præcist hvor meget, da opgørelserne svinger meget«, siger han.

På Rigshospitalet, der fik Sundhedsplatformen installeret 5. november, er meldingen den samme:

»Nogle, men ikke alle, ambulatorier kører med 100 procents aktivitet«, siger vicedirektør på Rigshospitalet Susanne Poulsen.

Fire hospitaler får system på lørdag

Selvom ingen af de tre store københavnske hospitaler, der er overgået til Sundhedsplatformen, er tilbage på fuld tempo i ambulatorierne og dermed får det normale antal patienter gennem systemet, skal Nordsjællands Hospital, Amager og Hvidovre Hospital samt Bornholms Hospital alligevel kobles til it-programmet nu på lørdag.

Ifølge regionsdirektør i Region Hovedstaden Hjalte Aaberg er hospitalerne godt forberedt, personalet uddannet og vagtplaner lagt og »indrettet er udrulningen«

»Det er svært at stoppe sådan en proces. Der skal virkelig være meget væsentlige argumenter til at stoppe en så stor implementeringsproces, og de væsentlige grunde eksisterer ikke«, siger han.

Der er aktuelt omkring 3.000 aktive personalehenvendelser om fejl eller behov for justeringer i systemet. Hver tredje handler om anvendelsesproblemer, der generer lægerne voldsomt, men de kan afhjælpes med vejledning og systemjusteringer, mens ingen er kategoriseret som ’kritisk’. Kun 0,5 procent er i kategorien ’høj’, altså en haster.

Der er ifølge regionen ingen personskade konstateret som følge af Sundhedsplatformen.

De fleste fejl og ønsker om ændringer handler om uhensigtsmæssige arbejdsgange i ambulatorier, fastlåste og irriterende dokumentationsskemaer i it-programmet og mangelfuld integration med eksempelvis det nationale medicinsystem og Landspatientregisteret.

Akutte og indlagte patienter håndteres som normalt

På både Herlev og Gentofte Hospital samt Rigshospitalet er antallet af indlagte og akutte patienter, operationer og store ambulante behandlinger som dialyse, strålebehandling og hjertemedicinske ydelser dog tilbage på niveauet fra før Sundhedsplatformen.

Ingen af de tre hospitaler kan sætte procenter eller tal på, hvor meget langsommere ambulatorierne kører. Men færre patienter per time er fortsat en realitet.

»Rigtig mange arbejdsgange er ændret. Der er brug for mange justeringer og tilpasninger, og der er stadig meget, der skal læres og blive rutine. På det ambulante område er der ekstra arbejdsgange i systemet første gang en patient skal ses, efter Sundhedsplatformen blev udrullet. Det er en engangsopgave, som vi ikke er helt igennem endnu«, siger vicedirektør på Rigshospitalet Susanne Poulsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mangler næsten en halv milliard kroner

Når hospitalerne når færre patienter end normalt, tjener de færre penge, da hospitaler får penge fra regionen per aktivitet. Samlet har Sundhedsplatformen ifølge de to hospitalsdirektører altså kostet de tre hospitaler tæt på en halv milliard kroner, fordi de behandler færre patienter.

Platformen skønnes at have kostet Herlev/Gentofte 330 millioner kroner ud af et budget på fem milliarder kroner, mens Rigshospitalet har mistet op mod 150 millioner kroner.

Hjalte Aaberg understreger, at »den administrative og politiske forståelse er, at i det omfang selve aktivitetsnedgangen kan tilskrives Sundhedsplatformens implementering, så slår vi en streg over den tabte aktivitet«.

Han fastslår, at store pukler af patienter ikke står og venter grundet langsommere tempo.

»Havde vi det, var vi i en helt anden og langt mere alvorlig situation. Der kan være lokale variationer, men det er ikke det generelle billede. Derfor er vi ikke bekymrede over, at flere hospitaler nu får Sundhedsplatformen«.

Sygefraværet på Rigshospitalet i januar 2016, altså før indførelsen af Sundhedsplatformen, og januar i år, altså efter, er præcis på 4,4 procent.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden