Mæslinger er en af verdens mest smitsomme sygdomme, der i sjældne tilfælde kan være dødbringende. (arkivfoto)
Foto: WATNEY COLLECTION/PHOTOTAKE

Mæslinger er en af verdens mest smitsomme sygdomme, der i sjældne tilfælde kan være dødbringende. (arkivfoto)

Sundhed

Børn dør i Rumænien: Europa plages af mæslinger

17 er døde og omkring 3.400 smittede med mæslinger i Rumænien i stort aktuelt udbrud. En af verdens mest smitsomme sygdomme har spredt sig til Belgien, Østrig og Irland. Men er endnu ikke i Danmark. »Rejsevaccinationer skal ikke kun overvejes til fjerne rejsemål«, siger Statens Serum Institut.

Sundhed

Rumænien plages af et stort, igangværende udbrud af mæslinger.

Landets sundhedsmyndigheder meddelte fredag, at 17 rumænere, hovedparten børn, er døde og omkring 3.400 er smittede i mæslingeudbruddet, der har plaget landet siden sidste efterår.

Den konkrete mæslingetype har i løbet af vinteren spredt sig fra Rumænien til andre europæiske lande med 75 smittede i Belgien over julen og ind i de nye år og ni i Østrig i samme periode. Dog uden dødsfald.

I sommer blev 27 smittet med mæslinger i Irland, efter den første smittede havde været i Rumænien. I Irland er virustypen dog ikke bekræftet som præcis den samme, som spreder sig nu.

»At så mange smittes i Rumænien og resten af EU er forventeligt og desværre på ingen måde overraskende«, siger Peter Henrik Andersen, afdelingslæge på Statens Serum Institut.

»Mæslingesygdommen er en af de mest smitsomme, der overhovedet findes. Skal vi som samfund have mæslinger under kontrol, skal hele 95 procent af befolkningen være immune, fordi smittetrykket er så enormt højt fra mæslinger. De skal være immune fra vaccination, eller fordi de selv har haft mæslinger. Det er en sygdom, som vi ser med stor alvor på. Også det nuværende udbrud med centrum i Rumænien«, siger han.

Udbrud skyldes lav vaccinedækning

Den rumænske sundhedsminister Florian Bodog har ifølge Associated Press fastslået, at ingen af de døde var vaccinerede mod mæslinger, herunder det seneste dødsfald; en etårig pige fra den nordlige by Satu Mare.

De fleste smittede er registreret i de vestlige og sydvestlige dele af Rumænien.

Kun hvert andet barn i Rumænien får begge vaccinationer mod mæslinger (MFR-vaccinen, red.), oplyser de rumænske myndigheder. I Danmark er mellem otte og ni ud af ti børn fuldt vaccinerede.

Mæslinger er en virussygdom, der giver høj feber, forkølelse og små røde pletter over hele kroppen. Normalt er sygdommen ikke alvorlig, men i sjældne tilfælde kan den føre til hjernebetændelse, varig hjerneskade eller dødsfald.

Mæslinger er så smitsom, at en smitsom person i en bus, som nyser, kan smitte en person bagerst i bussen. Smittende virus kan hænge i mange minutter i luften og inficerer dermed andre, som måske aldrig har været tæt på den smittede.

Næsten 4500 smittede sidste år

Det europæiske smitteovervågningskontor, European Center for Disease Prevention and Control (ECDC), har i den seneste risikovurderingsrapport fastslået, at der i hele EU i 2016 var 4484 mæslingesmittede. Flest i Rumænien (1995), Italien (1020), England (575), Tyskland (364) og Belgien (103).

»Det er tre forskellige virustyper, der aktuelt har skabt udbrud rundt om i Europa. De mange smittede i Italien, har for eksempel intet med det rumænske udbrud at gøre«, siger Peter Henrik Andersen, Statens Serum Institut.

Men Italien oplever som andre EU-lande en vedvarende mæslingesmitte, fordi landet på grund af for lav vaccinationstilslutning aldrig er blevet fri for mæslingevirus, selv om alle europæiske sundhedsmyndigheder i årevis har kæmpet for et mæslingefrit Europa.

»Derfor skal mæslingevaccination som rejsevaccination ikke kun overvejes til fjerne eksotiske rejsemål, men også inden for EU's grænser, hvis man enten ikke selv er vaccineret eller har haft mæslingesygdom. Man kan få eller tage mæslinger med hjem fra flere lande, hvor vi normalt ikke tænker, at vi er i risiko for sygdomme«, siger Peter Henrik Andersen, Statens Serum Institut.

Det aktuelle rumænske udbrud er endnu ikke kommet til Danmark, oplyser Statens Serum Institut. Men én dansker hjemtog smitte i marts efter Asienrejse.

De 17 døde rumænere havde alle ifølge Statens Serum Instituts oplysninger et svækket immunsystemet eller forud bestående sygdom.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce