Foto: INGEMANN CARSTEN JYLLANDS-POSTEN
Sundhed

Interview: »Mæslinger er så smitsom«

Skal vi vælge mæslingevaccine, nu hvor folk dør i Rumænien? Dækker den 100 procent? Dækker den livslangt? Skal vi lade os vaccinere før ferie i EU?

Sundhed

17 er døde i Rumænien, der er mæslingeudbrud i flere europæiske lande, en er smittet i Danmark, skal vi i Danmark ære bekymrede?

»Nej, men vi skal sikre, at vi er beskyttede mod mæslinger, enten fordi vi har haft sygdommen som børn, eller ved at være vaccineret med MFR-vaccinen«, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen, Statens Serum Instutut.

Bør uvaccinerede eller usmittede nu vælge at få vaccinen, fordi der er det aktuelle udbrud i Europa?

»Ja, og vaccinen er en del af børnevaccinationsprogrammet, fordi mæslinger kan være en alvorlig sygdom. Derudover har den skandinaviske komité for elimination af mæslinger og røde hunde (bestående af fagfolk uafhængigt af landenes myndigheder, red.) opfordret sundhedsmyndighederne i de 3 lande til at sikre fri og helst gratis adgang til MFR-vaccination af alle ikke-immune, også voksne. På grund af den aktuelle mæslingesituation i Europa med mere end 4000 registrerede tilfælde den seneste år anbefaler også af det europæiske center for sygdomsforebyggelse og kontrol (ECDC) en såkaldt 'catch-up' vaccination af personer, som ikke er blevet vaccineret som små«.

Dækker mæslingevaccinen egentlig 100 procent?

»Nej. Vaccinen, som vi bruger i Danmark i øjeblikket, beskytter cirka 91 procent af de vaccinerede mod mæslinger efter én vaccination. Efter to vaccinationer vil cirka 99 procent af de vaccinerede være beskyttede mod mæslinger. Dette er den primære grund til, at der vaccineres to gange i børneprogrammet. Mæslinger er så smitsom, at der er nødvendigt at sikre 95 procents tilslutning til de to vacciner, for at vi kan undgå større udbrud i befolkningen. De sidste 5 procent vil så være beskyttede indirekte via alle de vaccinerede. Det er det, vi kalder flokbeskyttelse«.

Dækker mæslingevaccinen livslangt?

»I princippet ja. Der ses dog tilfælde af mæslinger blandt vaccinerede, men disse vil typisk have et mildere forløb af sygdommen«.

Er der en smitterisiko, hvis jeg eller min familie skal rejse til et af de lande, hvor der aktuelt er et mæslingeudbrud?

»Ja. Det er derfor, at mæslingevaccination skal tænkes ind sammen med de øvrige rejsevacciner, som vi tager uden tøven, når vi skal rejse til mere eksotiske himmelstrøg. Men ud over lande i Asien og Afrika findes mæslinger aktuelt også i lande tæt på os, fx Tyskland, Belgien, Frankrig og Italien. I Rumænien har der været ekstra mange tilfælde i 2016, og udbruddet fortsætter i 2017«.

Hvor farlig er mæslinger egentlig for den, der bliver smittet?

»De fleste vil opleve godt en uges sygdom med behov for sengeleje, men bliver så friske igen. Nogle bliver så syge, at de må indlægges på sygehus. Der kan optræde bakterieinfektioner som mellemøre- og lungebetændelse, og mere sjældent kan selve mæslingevirus give en hjernebetændelse – det ses hos ca. 1 ud af 2.500 mæslingepatienter. Dødsfald er heldigvis sjældne, i hvert fald i lande med gode sundhedssystemer. Men som du selv siger, er der registreret 17 dødsfald i Rumænien det seneste år, hvor der har været over 3.000 smittede. Og det er en ret høj dødelighed efter europæisk målestok«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce