Foto: Torben Stroyer
Sundhed

De yngste mødre bor langs de vestvendte kyster - de ældste på sydspidsen af Amager

Ældre mødre er bedre mødre, viser nyt studie, men hvor gamle er mødrene rundt omkring i landet.

Sundhed

Gamle mødre er bedre mødre.

Det konkluderer forskere fra Aarhus Universiteti en undersøgelse af trivslen hos 4.700 mødre og deres børn fra Aarhus Universitet.

Men kan man så sige, at børn i hovedstadsområdet kommer til at få det bedre end de børn, der fødes på Lolland? Det kommer rapporten ikke ind på.

Ifølge Danmarks Statistiks opgørelse over danskernes reproduktionsiver, så fremgår det, at mødre i Dragør på Amagers sydspids i gennemsnit er 32,4 år, når de får deres førstefødte.

Næsten samme alder når kvinder i Hørsholm, Gentofte, Frederiksberg og København at få, inden turen går ind til fødestuen.

Lollandske kvinder bliver derimod mødre første gang i en alder af 26,6 år - næsten seks år før hovedstadsmødrene.

De yngste mødre findes langs kysterne

Tallene viser, at den laveste gennemsnitsalder for førstegangsfødende findes langs Vestkysten, i Thy og det nordlige Vendsyssel, dele af Himmerland, på Norddjurs og dele af Fyn samt i det vestlige Sjælland og på Lolland-Falster.

Her er mødrene i snit mellem 26,6 og 27,8 år.

Bevæger vi os væk fra kysterne, så stiger de førstefødendes alder: Inde i hovedlandet og omkring Aalborg og Odense samt i det centrale Sjælland er gennemsnitsalderen for kvinder, der får deres første barn mellem 27,9 og 29 år.

Sene fødsler i hovedstaden

I Aarhusområdet, i det såkaldte whiskybælte nord for København og i området fra Roskilde ind mod hovedstaden er kvinderne i snit mellem 29,1 og 30, 7 år ved den første barsel. Og i København, Gentofte samt Hørsholm når de at blive hele 30,8 til 32,4 år gamle, inden den førstefødte melder sig.

Ifølge opgørelsen er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende set på landsplan oppe på 29,1 år.

Faldende generel fødselsalder

Med til billedet hører, at gennemsnittet for fødende kvinder generelt - og dermed tal, der kan dække barn nummer to, tre eller hvad de nu er nået til i rækken - i dag er faldet en anelse fra 30,9 år til 30,8 år.

Snittet for kvinder af dansk oprindelse er oppe på 1,81 barn pr. kvinde.

Ifald De som læser kerer dem om fædrene, så oplyser Danmarks Statistik, at fædregennemsnitsalderen er faldet fra 33,5 år til 33,4 år.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce