STIKPRØVE. Politiken tog 16-årige Fabian Søgaard Krohn med ud for at teste, hvor mange butikker, der ikke spørger om billed-id, før de sælger til unge under 18. Han kunne købe 18 pakker i de 20 butikker, vi besøgte.
Foto: Jens Dresling

STIKPRØVE. Politiken tog 16-årige Fabian Søgaard Krohn med ud for at teste, hvor mange butikker, der ikke spørger om billed-id, før de sælger til unge under 18. Han kunne købe 18 pakker i de 20 butikker, vi besøgte.

Sundhed

16-årig testperson: Det er overraskende let at købe cigaretter

Fabian Søgaard Krohn blev kun bedt om at vise id to ud af 20 steder, han forsøgte at købe smøger.

Sundhed

Da Fabian Søgaard Krohn for femte gang kommer ud fra en butik viftende med en pakke cigaretter, begynder vi at tro på vores hypotese: at unge under 18 år uden problemer kan købe cigaretter, selv om det er ulovligt.

»Hun kiggede nærmest ikke på mig«, siger 16-årige Fabian, da han kommer ud fra Lidl med en pakke Marlboro Light.

Politiken har lavet en stikprøve for at undersøge, hvor mange steder mindreårige kan købe cigaretter. Vi begynder en eftermiddag i slutningen af marts i indre by i København, kører vestpå ad Roskildevej for til sidst at nå til fjorden i Frederikssund, da butikkerne er tæt på lukketid.

Undervejs kommer vi forbi mange butikker. Men vi kan ikke nå dem alle. Vores testperson, Fabian, går ind i tyve tilfældigt valgte butikker, kiosker og tankstationer for at købe en pakke cigaretter. Kun to steder spørger ekspedienten om billed-id. En Q8 og en Fakta.

»Jeg er overrasket over, at så mange steder er ligeglade. De ænser slet ikke, at jeg kunne være under 18«, siger Fabian.

Loven siger, at man skal være fyldt 18 år for at købe cigaretter. Dog viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse blandt 2.000 unge 16-25-årige, at 86 procent af rygerne røg deres første cigaret, da de var under 18 år.

Butikker kan få bøder på mellem 5.000 og 20.000 kroner for at sælge cigaretter til mindreårige. Men der bliver stort set ikke udstukket bøder. Kun to butikker fik bøder i 2016. Det viser en aktindsigt hos Rigsadvokaten.

I hver butik går Fabian målrettet op til kassen. Han skal ikke have andet end cigaretter. Han har ingen personlig favorit, for han ryger ikke. Derfor køber han lidt af hvert. Pall Mall med mentolsmag, click-smøger fra Benson & Hedges, grønne Kings. Ordene ligger ikke mundret for ikkerygeren, men han har succes stort set hver gang.

Uanset om der sidder en mindreårig bag kassen eller en 50-årig ekspedient.

En ung ekspedient i Kiwi, der ser ud til at være omkring Fabians egen alder, spørger, om han kunne tænke sig at købe en lighter med til sine Marlboro. Nej, for de skal ikke tændes.

Tiende sted på vores rute får vi for første gang et nej. Det er en Q8-tankstation i udkanten af Roskilde. Ekspedienten vender sig om og tager en pakke Prince fra hylden bag sig, før han spørger om billed-id.

Fabian bliver lidt rundtosset og er ikke helt klar på det spørgsmål, efter at ni butikker ikke har tøvet med at sælge til ham. Han har ikke id.

»Så kan jeg desværre ikke hjælpe dig«, siger ekspedienten.

Politikens journalist og Fabian lægger begge mærke til, at den unge mand bag kassen er under opsyn af sin supervisor. Faktisk havde han først haft kurs mod cigaretterne, men tænkte sig måske så lige om.

Den var også gal sidste år

Flere af Fabians jævnaldrende venner ryger. De begyndte at ryge, da de var yngre. Og der kunne de også købe. I februar 2016 lavede Politiken en mindre stikprøve på Frederiksberg, hvor syv ud af ti solgte cigaretter til to drenge på 14 år. Dengang beklagede butikkerne og sagde, at det ikke skulle ske igen.

I flere af de butikker, Politiken besøger, står der »18« sort på hvidt på et skilt, der hænger ved kassen. Det er aldersgrænsen for køb af tobak og stærk alkohol. På trods af påmindelsen får vores 16-årige testperson alligevel langet cigaretter over disken.

»Hun kiggede godt nok lidt skeptisk på mig, men sagde ikke noget«, fortæller han, da han kommer ud fra en Netto.

Sidst på eftermiddagen kommer vi til Fakta i Ølstykke. Fabian må for anden gang sige, at det var et no-go. Pigen ved kassen spurgte med det samme efter billed-id, som han ikke kunne give hende.

Vi kører nordpå efter de to afslag og besøger efterfølgende seks steder. Og der kommer seks pakker mere til samlingen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce