Børn kan stadig købe cigaretter, selv om det er ulovligt at sælge til dem. Liselotte Blixt fra DF foreslår en ny tobaksautomat, som tager ansvaret væk fra ekspedienterne.
Foto: Miriam Dalsgaard

Børn kan stadig købe cigaretter, selv om det er ulovligt at sælge til dem. Liselotte Blixt fra DF foreslår en ny tobaksautomat, som tager ansvaret væk fra ekspedienterne.

Sundhed

Dansk Folkeparti: Lad særlige automater stå for tobakssalget

Unge butiksmedarbejdere er ikke modne til at sikre, at loven overholdes, siger DF.

Sundhed

»Det er ikke i orden, når loven ikke overholdes.«

Sådan siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, efter at en 16-årig dreng for Politiken uden problemer i 18 af 20 tilfælde har kunnet købe cigaretter, selv om det er ulovligt at sælge til mindreårige.

»Vi skal finde løsninger, så det er nemmere for personalet i forretningerne. Jeg synes, at vi skal kigge på automater, hvor man skal bruge sit sygesikringskort til at trække dem med. Det er også noget, som jeg har talt med tobaksindustrien om«, siger hun.

Dansk Folkepartis forslag om særlige tobaksautomater, der kun udløser salg ved indsættelse af særlig legitimation, skyldes, at ansvaret for at overholde loven og kun sikre salg af cigaretter til myndige skal væk fra den unge medarbejder: »Mange steder sidder 16-årige jo ved kassen, og så skubber man ansvaret over på nogle, som ikke er modne til det. Med en automat, hvor du bruger id til at trække cigaretterne, vil det tage ansvaret væk fra den enkelte medarbejder«, siger Liselott Blixt.

Ifølge Thomas Jepsen, som er kommunikationschef i Philip Morris Danmark, har industrien flere gange foreslået Christiansborg tiltag, for at aldersgrænsen skulle kunne overholdes.

»Det kan være ved obligatorisk påkrævet alderskontrol i form af id, måske smart-id. Det kan være andre tekniske løsninger. Det må vi drøfte. Men det skal ikke være muligt at købe cigaretter i detailhandlen, hvis man er mindreårig. Punktum«, siger han.

Tobaksgiganten efterlyser en kulturændring, så det som i andre lande bliver helt normalt at efterspørge id i butikkerne.

Ifølge Lotte Engbæk Larsen, markedschef for handel i Dansk Erhverv, er det »et problem«, at mindreårige ikke har et ensartet id-kort med billede.

»Nu har de mange forskellige som knallertkørekort, skole-id og sygesikring. Hvis alle havde det samme kort, ville det være nemmere for butikkerne at spørge ind til lige netop det kort«, siger hun.

S: Automater er reklamesøjler

Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, kalder ideen om en maskine for »spændende« og understreger, at hun ikke ser nogen lovgivningsmæssige forhindringer i, at industri og butikker opstiller maskinerne, »hvis det er den vej, man vælger at gå«.

Socialdemokratiet afviser forslaget, fordi det vil øge tobaks synlighed i butikker.

»Særlige automater vil virke som reklamesøjler. Jeg går ind i en drøftelse med alle, der vil noget på området, så unge ikke kan købe cigaretter. Men jeg vil kæmpe for at fjerne synligheden af tobak, som jo er industriens egentlige ønske. De betaler jo allerede store beløb til detailhandlen, så de kan sikre sig den bedste placering af deres produkter på de mest synlige steder – ved kassen og bag kioskdisken«, siger partiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce