Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Mads Nissen
Foto: Mads Nissen

Grete Pedersen fik presset en tid ind hos lægen, hvor hun kunne få svar på, hvor aggressiv hendes brystkræft er.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kræftpatienter venter for lang tid på svar

På Rigshospitalet stjæler Sundhedsplatformen lægernes tid fra patienter, der venter længe på svar.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rigshospitalet kan ikke længere tilbyde kvinder med brystkræft at blive behandlet inden for de fastsatte tider i de nationale kræftpakker.

Årsagen er, at lægerne bruger længere tid på at betjene regionens nye it-system, Sundhedsplatformen, og dermed har mindre tid til at tage sig af patienterne. Og der er tale om et permanent problem.

Ifølge kræftpakkerne, der blev introduceret i fra 2008 skal patienter ellers behandles uden unødig ventetid. Men i et brev, som klinikchef på Rigshospitalet, Michael Vestergaard, har sendt til en ventende, så er ventetiden »længere, end vi ønsker«.

»Årsagen til ventetiden er hovedsageligt implementeringen af den nye elektroniske patientjournal, Sundhedsplatformen, på Rigshospitalet«, skriver han:

»Vanligt er vores patientforløb planlagt således, at patienterne så vidt muligt skal have svar på operation/biopsi, så snart disse svar foreligger. Det er desværre ikke muligt for øjeblikket«.

Mindre tid til patienter

Ifølge klinikchefen har lægerne fået mindre tid til patientbehandling på grund af Sundhedsplatformen, og han skriver, at kapacitetsnedgangen må forventes at strække sig ud over de næste måneder.

»Det er uden ende, som det ser ud nu«. Og det samme gør sig gældende for patienter med modermærkekræft, som også behandles i hans klinik.

Vi kæmper med det stadigvæk

Før Rigshospitalet blev koblet på Sundhedsplatformen for 5 måneder siden, kunne lægerne tale med 12 patienter i løbet af en dag i ambulatoriet.

I dag kan de nå at tale med 9 patienter.

Lægerne kunne give patienter svar på, om de havde kræft, en uge efter deres første fremmøde. I dag tager det to uger. Rigshospitalet har måttet henvise patienter, der ikke ville acceptere ventetiden, til at tage til Aabenraa for at få svaret.

Før Sundhedsplatformen fik kvinderne en tid 2 uger efter operationen, hvor de blev informeret om sygdommens alvor. og behovet for mere behandling. I dag kan de først få en tid efter 4-5 uger.

»Væltet omkuld«

En af de kvinder er den pensionerede lægesekretær, 69-årige Grete Pedersen fra Frederiksberg. Hun fik konstateret brystkræft i marts i år og blev hurtigt opereret og afventede derefter svar på, om hendes kræft var aggressiv, så hun skulle have mere behandling.

»Man bliver væltet omkuld, når man får diagnosen, men endnu mere, når man venterUvisheden er ikke til at holde ud«, siger Grete Pedersen.

Ventetiden, fik hun at vide, kunne vare fra 5 uger til 3 måneder, men hun var ihærdig og fik ganske ekstraordinært presset en tid igennem hos lægen.

I Region Hovedstaden har ledelsen hidtil sagt, at det kun er i en kort periode, at lægerne kan behandle færre patienter.

Men på Herlev Hospital, hvor Sundhedsplatformen blev indført for 11 måneder siden, kan lægerne stadig ikke tage det samme antal patienter. På brystkirurgisk afdeling kan lægerne i dag tage mod 10 patienter om dagen mod 12 før. De tilsvarende tal for patienter med prostatakræft er 16 nu og 18-20 før.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ikke løst problemet

Hospitalsdirektør Klaus Lunding erkender, at problemet ikke er løst.

»Vi kæmper med det stadigvæk«, siger han og forklarer, at hans fornemmelse er, at hospitalet overholder tiderne i kræftpakkerne ved blandt andet at udsætte andre patienters besøg.

Hospitalet har hidtil undgået, at patienterne kommer til at vente for længe, ved at udsætte kontroller, sende patienter med godartede sygdomme på privathospital og ved at ansætte en ekstra overlæge og bede andre om at arbejde over om aftenen.

Svend Hartling, der er koncerndirektør i Region Hovedstaden, fortæller, at »det tager mere tid end en måned eller to« at få systemet til at køre, og han mener, at der er nogle særlige forhold på Rigshospitalet, fordi »der er andre ambulatorier, hvor de godt kan nå det«.

Sundhedsdatastyrelsens seneste opgørelse viser, at andelen af patienter med brystkræft, der behandles til tiden i Region Hovedstaden, er faldet fra 85 procent i 1. kvartal til 52 procent i 4. kvartal, hvor både Herlev og Rigshospitalet var koblet på platformen. Det er dog ikke alle forløb, der er registreret.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden