Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre kræver akut indgreb over for kræftventetid

Det er fuldstændigt uacceptabelt, at kræftpatienter venter for længe, mener Venstre, der kræver et akut indgreb.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre i Region Hovedstaden kræver nu et hasteindgreb mod de stigende ventetider for kræftpatienter, som indførelsen af regionens nye it-system, Sundhedsplatformen, har medført og som blandt andet betyder, at Rigshospitalet ikke længere kan behandle kvinder med brystkræft inden for de forløbstider, som er fastsat nationalt.

»Det er fuldkomment uacceptabelt, at livstruede patienter ikke kan komme til behandling inden for de nationalt fastsatte retningslinjer«, siger Venstres politiske leder i regionen, Martin Geertsen.

Det store problem med Sundhedsplatformen er, at lægerne har overtaget en række opgaver, som før blev løst af lægesekretærer. Lægerne skal for eksempel selv indtaste en række journaloplysninger i kodeform. På flere afdelinger med stor patientkontakt betyder det, at lægerne bruger mere tid ved computeren og derfor ikke har tid til at behandle så mange patienter.

Lavere aktivitet

Regionen havde forudset, at lægerne i en periode på en måned eller to ville behandle færre patienter, hvorefter aktiviteten igen skulle være normal, når lægerne var blevet bedre til at taste oplysninger ind. På Herlev Sygehus er der dog flere afdelinger, hvor lægerne næsten et år efter indførelsen af Sundhedsplatformen fortsat behandler mellem 10 og 20 procent færre patienter.

Herlev Hospital har undgået længere ventetider for kræftpatienter ved at nedprioritere andre opgaver og bede personalet arbejde over. Men på Rigshospitalet, der tog Sundhedsplatformen i brug for mere end fem måneder siden, kan man ikke længere tilbyde brystkræftpatienter behandling inden for de tider, der er fastsat i de nationale kræftpakkeforløb.

Det vil Venstre have grebet ind over for.

»Vi vidste selvfølgelig godt, at der ville blive tale om forsinkelser i forbindelse med indførelsen af Sundhedsplatformen, men det går simpelthen ikke, at regionen på livsvigtige udredninger og behandlinger sidder med hænderne i skødet og venter på, at Sundhedsplatformen på et tidspunkt arter sig«, siger Martin Geertsen.

Venstre kræver derfor »en øjeblikkelig reaktion« fra regionen i form af en »akut-plan, som kan bringe Region Hovedstadens behandling for livstruende sygdomme i overensstemmelse med de nationale retningslinjer«.

Overblik ønskes

Venstre vil, forklarer Martin Geertsen, stille et forslag i regionsrådet med to punkter.

»For det første beder vi administrationen komme med en akutplan. Hvad kan man sætte i gang for at leve op til de nationale retningslinjer? For det andet må administrationen give os et overblik over, hvor der er problemer med at overholde tiderne for behandling af de livstruende sygdomme. Det har vi ikke fuldt overblik over, og det bekymrer mig, at vi ikke har fået et overblik over problemernes omfang fra dem, der skal orientere os om det«, siger Martin Geertsen.

Han peger på, at regionen må søge hjælp fra andre regioner eller private hospitaler. Eller bruge penge på at få personalet til at arbejde over, som man har gjort på Herlev Hospital.

»Vi har jo reserveret et beløb på 300 millioner kroner netop til at imødegå nedsat aktivitet på grund af Sundhedsplatformen, og de penge kunne man jo begynde at bruge. Hellere i dag end i morgen«, siger Martin Geertsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden