Mæslinger er en af verdens mest smitsomme sygdomme, der i sjældne tilfælde kan være dødbringende. (arkivfoto)
Foto: WATNEY COLLECTION

Mæslinger er en af verdens mest smitsomme sygdomme, der i sjældne tilfælde kan være dødbringende. (arkivfoto)

Sundhed

WHO erklærede landet fri for mæslinger: Nu er 17-årig portugiser død

Det er en reminder om, at mæslinger er en sygdom, vi skal tage alvorligt, siger Statens Serum Institut.

Sundhed

En 17-årig ung ikke-vaccineret portugiser fra Lissabon døde ved daggry af en kompliceret lungebetændelse, der var udløst af mæslinger.

Det oplyser flere portugisiske nyhedsmedier onsdag, herunder RTP Notícias og Sabado.

Siden årsskiftet har der været 21 bekræftede mæslingetilfælde i Portugal i forbindelse med et større tværeuropæisk udbrud, der blandt andet har taget livet af 17 rumænere, primært svækkede børn.

»Det er ikke overraskende, at folk kan dø af mæslinger, selv om det er forfærdeligt at høre om hver gang. Det er en reminder om, at mæslinger er en sygdom, vi skal tage alvorligt«, siger afdelingslæge Palle Valentiner-Branth, Statens Serum Institut.

Han understreger, at mæslinger er en de mest smitsomme infektionssygdomme, der findes, selv om den i langt de fleste tilfælde har et ufarligt, mildere forløb.

»I lande med gode hospitalsvæsener går det sjældent helt galt. Men det tragiske dødsfald i Portugal bør minde os om, at mæslinger i sjældne tilfælde kan være en yderst alvorlig sygdom med varige eller invaliderende komplikationer i form af hjernebetændelse eller dødsfald«.

»Mellemøre- og lungebetændelse er normalt en almindelig komplikation og her tyder alt på, at hun har fået en almindelig lungebetændelse fra sin mæslingeinfektion, der så desværre har udviklet sig fatalt«, siger Palle Valentiner-Branth.

Den unge portugiser blev overflyttet og indlagt på en børneintensiv afdeling på Hospital Dona Estefania i Lissabon, efter vedkommende pådrog sig vejrtrækningsproblemer som følge af komplikationer til mæslingesygdommen.

Direktøren fra hospitalet i kommunen Cascais i Lissabon, hvorfra den afdøde kom, har oplyst, at vedkommende var blandt i alt seks smittede mindreårige.

Portugal blev erklæret fri for mæslinger

Når et land kun har haft indenlandsk mæslingesmitte i meget begrænset omfang i tre år, kan verdenssundhedsorganisationen WHO erklære, at landet har ’elimineret’ mæslinger.

Få tilfælde af mæslinger, som mennesker tager med sig hjem fra udlandet, tæller ikke med, hvis landets sundhedsvæsen effektivt formår at inddæmme og nedkæmpe smitten.

I 2016 erklærede WHO Portugal for mæslingefrit, mens Danmark forventes at blive erklæret mæslingefrit i løbet af 2017.

95 procent af et lands befolkning bør ifølge WHO være vaccinerede eller have haft mæslingesygdom som barn for at opnå såkaldt flokimmunitet.

I Danmark svinger tilslutningen til MFR-vaccinen mellem 85 og 91 procent. Den gives til børn ved 15 måneder og fireårsalderen.

Vaccinen tilbydes ikke før 15-månedersalderen, da effekten inden er usikker på grund af antistoffer fra graviditeten. Derfor er helt små spædbørn samt immunsvækkede børn, som ikke kan blive vaccineret, særligt udsat for mæslingesmitte.

Det er første gang i 23 år, at en person dør som følge af mæslinger i Portugal.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce