19-årige Heidi Skårup Berg har røget, siden hun var 14. Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, regeringen og Sundhedsstyrelsen ønsker, at ingen børn og unge ryger i 2030. Men det er pivlet at købe tobak, hvis man er mindreårig, selvom det er ulovligt. (Arkivfoto).
Foto: PETER HOVE OLESEN

19-årige Heidi Skårup Berg har røget, siden hun var 14. Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, regeringen og Sundhedsstyrelsen ønsker, at ingen børn og unge ryger i 2030. Men det er pivlet at købe tobak, hvis man er mindreårig, selvom det er ulovligt. (Arkivfoto).

Sundhed

Desperate tobaksproducenter til butikkerne: Fat det nu – overhold loven, eller vi tager vores smøger fra jer

Tobaksproducenterne er vrede over, at butikker landet over ikke forstår dansk lovgivning.

Sundhed

»Nu er vi altså ved være rigtig godt trætte af det her«.

Sådan siger direktør i Tobaksproducenterne, Maria Krüger Torp.

Hun ringer selv op fredag formiddag til Politikens redaktion.

Hun er klar over, at vi i dag, lørdag, igen vil have en historie om, at dansk lovgivning systematisk bliver brudt, når butikker ulovligt sælger tobak til mindreårige. Og direktøren har fuldkommen ret.

I 33 ud af 37 butikker har tre forskellige 16-årige for Politiken de seneste tre uger kunnet købe tobak.

Jeg tænder båndoptageren. Her er hvad, hun havde på hjertet.

»Vi kan ikke acceptere tingenes tilstand. Det her er fuldstændig uacceptabelt. At børn begynder at ryge og kan købe cigaretter så let.«

mkt

»Rygning er en voksen-ting og hører slet ikke hjemme i barndommen. Man skal være gamle nok til at forstå risici. Vi kan ikke acceptere, at vores produkter bliver solgt til børn. Der er brug for håndhævelse.«

»Uden fartkontrol på motorvejen ville vi jo alle køre 180. Nu ved vi, at det er kontrol, og det har en forebyggende effekt. Derfor er jeg rigtig ærgerlig over, at butikker ikke håndhæver loven. Det kan ikke fortsætte sådan«.

»Derfor har jeg også talt med utallige mennesker i denne uge fra detailhandlen om at få det her stoppet. Vi fra Tobaksproducenternes side vil gerne have det her stoppet. Måske skal de uddanne personale bedre, måske de skal indskærpe vigtigheden. Det er ligesom butikkerne, der ikke overholder lovgivning, og det skal de altså levere på. Nu. For ansatte i butikkerne skal det være som at tage af kassen. Det gør man jo heller ikke. Og man skal ikke sælge tobak til mindreårige«.

»Vi er skuffede over det her. Og skuffede over, at de sælger til mindreårige. Vi har en forventning om, at de vil tage det her alvorligt. Og får strammet op«.

»Hvis man forhandler vores produkter, har man også skrevet under på, at man overholder dansk lovgivning. Gør man ikke det, så misligeholder man aftalen med os. Så bliver de her ting ikke bragt i orden, må vi kraftigt overveje en licensordning, hvor man mister retten til at sælge cigaretter, hvis loven gentagne gange bliver overtrådt«.

»Man kunne også indføre en form for håndhævelses tack force eller lignende med ansatte, der rejser rundt og kontrollerer hos forhandlerne. Vi vil gerne være med til at finansiere sådanne tiltag. Der er flere måder at gå til det på. Men noget skal ske. Nu«.

Så kom Tobaksproducenternes budskab ud. Og Politiken vil fortsætte uge efter uge med at påvise, at ansatte i butikkerne ikke spørger om ID og sælger til mindreårige. For lov er lov og lov skal holdes.

I 2016 fik kun to butikker en bøde for at sælge til mindreårige. Selvom det sker tusindvis af gange hver dag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce