Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Langt færre danske piger får hpv-stik end i resten af Norden

Danske forældre tvivler på hpv-vaccine, efter at de har hørt historier om bivirkninger, viser undersøgelse.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blandt landene i Norden er Danmark det land, hvor færrest piger får hpv-vaccinen, som skal beskytte mod den virus, der risikerer at udvikle sig til livmoderhalskræft.

Kun 17 procent af de danske piger, som er født i 2003, er færdigvaccinerede. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut fra april 2017.

Til sammenligning har 73 procent af de piger i Sverige, som også er født i 2003, fået vaccinen. Det tal er helt oppe på 84 procent i Norge.

Stort se alle de danske forældre, som er i tvivl om, hvorvidt de skal lade deres døtre vaccinere, har hørt historier om formodede bivirkninger ved vaccinen. Det drejer sig om 98 procent.

Det viser en undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse har lavet blandt forældre til piger mellem 10 og 13 år.

»De er blevet påvirket af beretninger på de sociale medier, som desværre har sået tvivl om vaccinens sikkerhed, selv om vi i dag ved, at vaccinen er meget effektiv og sikker«, siger Ulla Axelsen, overlæge ved Kræftens Bekæmpelse.

Sundhedsstyrelsen har lavet en lignende undersøgelse med tilsvarende resultater.

Frygten for bivirkninger ved vaccinen har været fremtrædende i Sverige og Norge. Det kan være en årsag til, at man ikke har set samme nedgang i antallet af vaccinationer som i Danmark, vurderer Ulla Axelsen.

»Der har ikke været en tilsvarende debat i Norge og Sverige om hpv-vaccination, og der har ikke været sået tvivl om sikkerheden«, siger hun.

Sammen lancerer Sundhedsstyrelsen, Lægeforeningen og Kræftens Bekæmpelse onsdag en informationskampagne, som skal give forældre mere information om hpv og vaccinen.

De tvivlende forældre skal blandt andet nås via Facebook.

En rapport fra Sundhedsstyrelsen viser, at fra 2009 til medio 2015 har 1589 piger indberettet bivirkninger af vaccinationen. Rapporten anslår, at 543 har alvorlige bivirkninger.

Til gengæld slår en EU-rapport fast, at der ikke er sammenhæng mellem vaccinen og de trætheds - og smertesymptomer, som mange af de vaccinerede kvinder mærker.

Indberetningen af bivirkninger er markant lavere i vores nordiske nabolande. Samtidig har Danmark flere tilfælde af livmoderhalskræft.

ritzau

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden