Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Én gang om dagen i tre år skal du tage en Grazax-pille, hvis vaccinen mod græsallergi skal virke. Følger du kuren til punkt og prikke er det dog langt fra sikkert, at du slipper for din allergi.
Arkivfoto: Finn Frandsen

Én gang om dagen i tre år skal du tage en Grazax-pille, hvis vaccinen mod græsallergi skal virke. Følger du kuren til punkt og prikke er det dog langt fra sikkert, at du slipper for din allergi.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er intet bevis for, at hypet pille kan fjerne din græsallergi for altid

En vaccine mod græsallergi koster tusindvis af kroner og kræver, at du tager over 1.000 piller i løbet af tre år. Men kan du så være sikker på, at du slipper for din allergi? Det er langt fra sikkert.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sæsonen for græspollenallergi er på sit højeste.

Og det må næsten være årsagen til, at dagens mest læste artikel på politiken.dk både i går og i dag er en historie med overskriften 'Dansk pille fjerner græsallergi for altid'.

Artiklen er seks år gammel. Og den er fra dengang, medicinalvirksomheden ALK netop havde fået grønt lys fra Lægemiddelstyrelsen til, at danskere kan få et økonomisk tilskud fra det offentlige, når de køber firmaets vaccine mod græspollenallergi.

Øjensynlig er der rigtig mange læsere, som er interesserede i, hvordan man slipper af med sådan en lidelse. Grazax – som pillen fra ALK hedder – kan være et bud.

Men der er i dag intet videnskabeligt belæg for at sige, at den kan kurere personer »for altid«. Heller ikke selv om det stod i Politiken for seks år siden.

»Vi har kliniske data, der viser, at man har en vedvarende positiv effekt i hvert fald to år efter endt behandling«, lyder det fra Jeppe Ilkjær, ALK's pressechef.

Hvor mange bliver symptomfri af Grazax?

»Ifølge vores kliniske data får otte ud af ti en bedre livskvalitet. Altså; de får det simpelthen bedre sammenlignet med sidste gang, det var sæson for græspollenallergi«.

Men hvor mange bliver helt symptomfri?

»Det gør nogle. Men vi har ikke robuste, kliniske data, der fortæller hvor mange«, siger Jeppe Ilkjær.

Det er ikke alle, der bliver helbredt med Grazax. Det er individuelt

Mette Agerskov Busk, nordisk produktchef hos ALK, tilføjer:

»Vi har ikke lavet de opfølgende studier, hvor vi har fulgt patienter i en årrække efter, endnu. Det er ikke alle, der bliver helbredt med Grazax. Det er individuelt. Og det er også individuelt, hvor lang tid vaccinen virker«.

Mange kan nøjes med andet

Grazax er et alternativ til Alutard-vaccinen, der kræver, at du over en treårig periode tager op til din læge 10-12 gange om året og får et stik.

Ifølge ALK er der »over 10.000«, der har taget en Grazax-kur, siden pillen kom på markedet i Danmark i 2007.

Medicinalfirmaets seneste tal viser, at ud af de omkring 7.400, der i 2015 blev vaccineret mod græsallergi herhjemme, var cirka 3.500 behandlet med deres pillekur.

Men Grazax er ikke en kur, man sådan bare lige går i gang med.

Den er til de personer, som ikke kan lindre deres allergi over for græspollen på andre måder, fortæller Betina Hjorth, som er rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

»Rigtig mange kan nøjes med at tage en antihistamin om dagen. Nogle er så nødt til at supplere med øjendråber eller allerginæsespray. Men så er der den gruppe af personer, som stadig har rigtig mange symptomer. De kan forsøge sig med vaccinationsbehandling. Det er dog lægen, der vurderer, om det er relevant«, siger Betina Hjorth.

Hvis du kæmper med allergi i øjeblikket, vil Grazax heller ikke give dig den umiddelbare lindring, som du måske håber på.

»Kuren skal påbegyndes 16 uger før sæsonens start. Først derefter begynder den at virke«, vurderer Betina Hjorth.

Indbefatter over 1.000 piller

Og så er der prisen.

Og tidsperspektivet.

Én Grazax-pille koster omkring 29 kroner.

Og sådan en skal du lægge ind under din tunge hver dag i mindst tre år, hvis vaccinen skal virke optimalt. Uden pause.

»Man skal altså virkelig være motiveret for at tage kuren«, bemærker Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark.

En komplet Grazax-kur kan altså løbe op i over 31.000 kroner i alt, hvoraf du selv skal betale omkring 9.000 kroner alt efter, hvor meget medicin, du i løbet af året ellers har fået et økonomisk tilskud til fra det offentlige.

Astma-Allergi Danmark vurderer, at i alt omkring en million danskere lider af høfeber. Uofficielle skøn lyder, at cirka halvdelen af dem lider af græspollenallergi.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden