Tegning: Per Marquard Otzen

Tegning: Per Marquard Otzen

Sundhed

Overlæge: »Det er jo snik-snak at sige, at det er aktiv dødshjælp at stoppe en behandling«

Loven fastslår, at patienter selv bestemmer, om behandling skal stoppe. Også selvom man dør. Regering vil gøre regler tydelige.

Sundhed

»Det er jo snik-snak at sige, at det er aktiv dødshjælp at stoppe en behandling«.

Sådan lyder reaktionen fra overlæge Mogens Skadborg, Respirationscenter Vest, Aarhus Universitetshospital efter Politiken har fortalt historien om den 44-årige lamme Peter Jørgensen, der på tredje år ligger i respirator, selvom han ønsker at dø.

Overlægen understreger, at han ikke forholder sig til den konkrete sag.

»Patienter ville jo dø, hvis ikke de var startet eksempelvis en respiratorbehandling. Så ophør af behandling kan aldrig være dødshjælp. Vi forlænger blot livet, så længe vedkommende ønskede det. Når vi fjerner en respirator, dør de jo også af den sygdom, de havde i forvejen«, siger han.

Mogens Skadborg er en af landets mest erfarne læger i respirationsbehandling, stifter af Dansk Selskab for Klinisk Etik og tidligere formand for Lægeforeningens Etiske Nævn.

Når det overhovedet kan blive et problem at hjælpe borgere som Peter Jørgensen med at dø, skyldes det juridisk uklarhed, mener lægen.

»Der burde slet ikke være noget problem i forhold til, at en patient kan få slukket sin respirator. Problemet eksisterer desværre i visse konkrete tilfælde, fordi jurister og læger ikke læser sundhedsloven, men kun Sundhedsstyrelsens vejledninger«, siger han.

Sundhedsloven fastslår, at ingen behandling må indledes eller fortsætte uden et informeret samtykke. Det betyder, at patienten kan sige, at han ikke ønsker, at den skal fortsætte, og så skal lægen altså stoppe behandlingen igen, forklarer lægen.

»Men i Sundhedsstyrelsens vejledning fra både 2012 og 2014 har den skrevet, at ophør med behandling, hvor patienten dør umiddelbart efter, kan anses for hjælp til selvmord. Men det, mener jeg, er helt forkert og i dyb modstrid med sundhedsloven. De vejledninger har skadet mange patienter, fordi lægerne ikke tør ophøre eksempelvis en respiratorbehandling«, forklarer Mogens Skadborg, der understreger, at vejledninger ikke har juridisk forrang for dansk lovgivning.

Regeringen vil øge selvbestemmelsen

Regeringen vil øge selvbestemmelsen over livets afslutning i eksempelvis behandlingstestamenter.

»Til efteråret vil regeringen sikre lovgivning, så det bliver helt klart, at den enkelte kan sige stop for behandling. Der skal skabes klarhed om reglerne«, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Ifølge Mogens Skadborg er det »groft uforsvarligt«, hvis læger tvinger patienter til fortsat respiratorbehandling imod patientens vilje.

»Ingen behandling må indledes eller fortsætte – og læg mærke til fortsætte – uden et informeret samtykke. Det skal alle patienter vide. Ophør med behandling, respirator eller ej, er altså patientens suveræne valg. Alt andet vil også være uetisk og forkert«, siger han.

Mogens Skadborg har eksempelvis selv haft en patient med den frygtelige muskelsvindlidelse ALS, hvor livet langsomt syner hen, mens musklerne sætter ud.

Patienten ønskede ikke respirator. Men fordi overlæge Mogens Skadborg forsikrede ham om at slukke respiratoren og lade ham dø, når patienten selv ønskede det, fik manden to år længere i livet.

»Han takkede mig efterfølgende, da vi slukkede respiratoren. Muligheden for behandlingsopgør er altså livsforlængende, ikke aktiv dødshjælp«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce