Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Nogle børnefamilier bruger antibiotika til at forkorte børnenes sygeperiode i en travl hverdag, siger lægeformand. Den kultur vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby gøre op med for at komme antibiotikaforbruget til livs.
Foto: Jacob Ehrbahn

Nogle børnefamilier bruger antibiotika til at forkorte børnenes sygeperiode i en travl hverdag, siger lægeformand. Den kultur vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby gøre op med for at komme antibiotikaforbruget til livs.

Sundhed

Tidspressede børnefamilier kan svække ministers antibiotika-plan

Regeringen vil have skåret hver fjerde antibiotika-recept væk i 2020. Politikerne skal finde løsninger til familier med børn, mener læger.

Sundhed

Fremover skal børnefamilier indstille sig på, at lægen kan smække receptblokken i, når barnet har brug for antibiotika.

Med en ny handlingsplan vil V-LA-K-regeringen nedbringe antibiotikaforbruget i Danmark. I 2020 bør hver fjerde indløste recept for antibiotika skæres væk. Det betyder, at per 1.000 borgere skal der indløses 350 recepter frem for 460 recepter om året.

»Antibiotika spiller en nøglerolle, når vi taler om behandlingen af en række infektioner og betændelser. Men det er et præparat, som skal bruges med varsomhed. Dets virkning fortager sig, og vi ser flere multiresistente bakterier«, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

I samarbejde med praktiserende læger, speciallæger, tandlæger og sygehuse skal forbruget nedbringes. Dansk Selskab for Almen Medicin kalder handlingsplanen for udmærket, men peger på et problem, nemlig børnefamilierne.

»Det er ikke alle børnefamilier, der har tid til, at behandlingen bliver mere økologisk«, siger formand Anders Beich, der også er praktiserende læge.

Antibiotika bliver blandt andet brugt mod luftvejsinfektioner, hudinfektioner, urinvejsinfektioner og mellemørebetændelse. Anders Beich kender ikke antallet af børn, der bliver behandlet med antibiotika, fordi deres forældre ønsker en kortere sygeperiode, men der er tale om mange børn, siger han. »Forældrene er klar over, at en omgang antibiotika i nogle tilfælde gør børnene hurtigere raske«.

Mange forældre ved godt, at antibiotika ikke er nødvendigt, men de bliver forhippede på at finde en løsning, som kan afkorte barnets sygedage

Derfor skal politikerne bakke handlingsplanen op med andre initiativer. Anders Beich peger på, at forældre i Sverige årligt har 60 omsorgsdage per barn.

»Det har vi ikke i Danmark, hvor vi kender til barnets første sygedag. Forældrene er tvunget til at blive hjemme fra arbejdet eller sende børnene syge i institution. Mange forældre ved godt, at antibiotika ikke er nødvendigt, men de bliver forhippede på at finde en løsning, som kan afkorte barnets sygedage«, siger han.

Hvad med en vent og se-recept?’. Hvis barnets immunforsvar selv kan nedkæmpe en betændelse, er det mere fornuftigt

Dialog, ikke arbejdsdiskussion

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby genkender udfordringen, som lægeformanden rejser. Hun siger, at man som forælder ikke kun har travlt i sit arbejdsliv, men også i familielivet.

»Jeg har selv to mindre børn, men vi skal have opbygget en kultur, hvor vi siger til forældrene: ’Hvad med en vent og se-recept?’. Hvis barnets immunforsvar selv kan nedkæmpe en betændelse, er det mere fornuftigt«, siger hun.

Det handler om at få ændret en kultur, øge overvågningen af brugen og give forældrene mere bevidsthed om, at antibiotika udvikler resistens hos mennesker. Og det gør vi bedst med dialo

I 2015 blev Danmark sammenlignet med 25 andre europæiske lande og havde her det ottendelaveste antibiotikaforbrug, når det blev målt ud fra daglige doser per 1.000 indbyggere.

Selv om forbruget skal længere ned, fastslår ministeren, at den enkelte læge ikke lægger receptblokken i skuffen, fordi det er sidst i oktober måned.

»Det handler om at få ændret en kultur, øge overvågningen af brugen og give forældrene mere bevidsthed om, at antibiotika udvikler resistens hos mennesker. Og det gør vi bedst med dialog«, siger hun.

Anders Beich siger, at omsorgsdage som i Sverige vil gøre, at forældre vil være med til at nedbringe forbruget. Åbner I op for det?

»Vi har et system, hvor vi har barnets første sygedag. Nu er arbejdsmarkedet organiseret af to parter, der vægter, hvad de synes er væsentligt. Så den dialog skal han tage tage med beskæftigelsesministeren og overenskomstparterne«, siger hun.

Jeg har ikke hørt lægerne sige, at vores plan skulle være en forkert prioritering

I stedet vil hun sikre sig, at vi ikke står i en situation, hvor antibiotika ikke virker. Og én ting er hun sikker på:

»Jeg har ikke hørt lægerne sige, at vores plan skulle være en forkert prioritering«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce