Foto: SLOTTEMO LYNGSTAD MARTIN/Martin Slottemo Lyngstad
Sundhed

Studie: Vestlige mænds sædkvalitet er halveret på 40 år

Der er hårdt brug for nyt fokus på det alvorlige problem, at mænds fertilitet er dalende, mener forskere.

Sundhed

Sædkvaliteten i den vestlige verden er ikke, hvad den har været.

Et nyt internationalt studie viser, at antallet af sædceller ved en udløsning er faldet med mere end 50 procent hos mænd i vestlige lande i årene mellem 1973 og 2011.

Studiet er baseret på 185 tidligere undersøgelser af mænds fertilitet og er en opfølgning på et studie fra begyndelsen af 1990'erne, som også viste et fald i sædkvaliteten de foregående 50 år.

Det oplyser medforfatter til studiet Niels Jørgensen, som er overlæge på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion.

»Vores håb var, at vi kunne have vist, at niveauet holdt sig på et stabiliseret niveau eller måske var blevet bedre, fordi vi måske lever sundere, eller der er blevet ryddet op i miljøet«.

»Men det har altså vist sig, at det fortsat er ned ad bakke«, siger han.

Vigtigt for os alle

Han håber, at der med det nye studie igen kommer fokus på, at dårlig sædkvalitet er et stort problem, som skal løses.

Studiet har ikke fokuseret på årsagerne til den dalende sædkvalitet. Alligevel kalder professor ved Rigshospitalet Niels Erik Skakkebæk studiet for 'meget vigtigt'.

»Det her emne er jo så vigtigt for os alle sammen, så hvis vi ikke ved, at der er et problem, så kan vi heller ikke finde ud af at gøre noget ved det«, lyder det.

Det har altså vist sig, at det fortsat er ned ad bakke

Det kommer dog ikke ret meget bag på professoren, at det står skidt til med de små svømmere.

Han har nemlig netop fået tilsendt nye tal, der viser, at antallet af mænd med testikelkræft er kraftigt stigende i den vestlige verden.

»Vi ved, at testikelkræft og sædkvalitet rent biologisk hænger sammen. Så på en måde overrasker det mig ikke«, lyder det.

Mistænker hormonforstyrrende stoffer

Han mener, at årsagerne til den ringe sædkvalitet og testikelkræft skal findes i miljøet.

»Det bedste gæt er, at det er de talrige hormonforstyrrende stoffer, som vi har i vores kroppe, der går ind og påvirker udviklingen af de mandlige kønsorganer under graviditeten«.

Ifølge Niels Erik Skakkebæk er der også mulighed for, at mænds sædkvalitet påvirkes af noget, de udsætter sig selv for. Det drejer sig blandt meget andet om de uv-filtre, der findes i solcreme.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce