0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Københavnere må vente længere end nordjyder på skadestuer

På nordjyske skadestuer bør 9 ud af 10 patienter få hjælp inden for en time. I hovedstaden er det 5 ud af 10. Uanset landsdel bør det være ens, mener DF og S.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Maud Lervik
Arkivfoto: : Maud Lervik

Region Hovedstaden har landets mindst ambitiøse krav til ventetid på akutmodtagelserne som denne på Hvidovre Hospital.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Når patienter melder deres ankomst på landets akutmodtagelser, er der forskel på, hvor hurtigt de kan regne med at få hjælp. Det viser regionernes målsætninger for ventetider for patienter, som har mindre skader eller lidelser.

På de nordjyske akutmodtagelser, som tidligere hed skadestuer, bør 9 ud af 10 patienter blive tilset inden for en time. I hovedstaden er det 5 ud af 10 patienter, man forventer at kunne behandle så hurtigt. Det er en »urimelig og alt, alt for lav« målsætning, mener paraplyorganisation for patientforeningerne, Danske Patienter.

»Der er ikke nogen logik i, at vi i et lille land som Danmark har så forskellige målsætninger. Hvis en jyde og en københavner har de samme smerter, bør ventetiden være den samme for dem«, siger direktør Morten Freil.

Flere efterlever mål

Siden 2013 har regionerne skullet opstille såkaldte servicemål for ventetider på akutmodtagelserne. Ifølge økonomiaftalen med Danske Regioner skal regionerne løbende måle, om de opfylder målsætningerne, så der kan skrides ind, hvis ventetiderne stiger.

Region Nordjylland har fra juni i år ændret sit mål. Det er ikke længere 85, men 90 procent af alle patienter, der bør være tilset efter en time. Regionen har endnu ikke tal for, om den efterlever det nye mål, men fra 3. kvartal 2016 til 2. kvartal i år har 85,7 procent af alle patienter fået hurtig nok hjælp.

Ud over Nordjylland lever Syddanmark og Sjælland op til deres mål. I sjællandske akutmodtagelser bør 85 procent af de mindst syge patienter have hjælp inden for en time, hvilket 85,8 procent af dem har oplevet i årets syv første måneder.

Region Midtjylland var indehaveren af de mest ambitiøse mål. Tidligere skulle 90 procent af patienterne være i gang med at blive tilset inden for 30 minutter. Nu følger midtjyderne de nationale mål og indikatorer for sundhedsvæsnet, men der er ikke opsat specifikke mål for ventetiden på akutmodtagelserne.

»Akutafdelingerne har naturligvis fortsat fokus på patienternes tilfredshed, som en del af et sundhedsvæsen på patientens præmisser, men der findes altså ikke mere en politisk målsætning for området«, siger kontorchef i Koncern Kvalitet Ida Rønne Antonsen i en skriftlig kommentar.

DF og S kræver ens mål

Dansk Folkeparti mener, at målsætningerne burde være fastsat oppefra.

»Det må være en sundhedsministers fornemmeste opgave at sikre, at borgerne får den samme hjælp, uanset hvor de bor«, siger partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt.

Hun langer især ud efter Region Hovedstaden, der bør hæve ambitionsniveauet.

»Vi skal ikke gå efter laveste fællesnævner, men hvis nordjyderne kan overholde deres målsætning med, at 9 ud af 10 patienter bør have hjælp inden for en time, skal andre lade sig inspirere af dem. Jeg vil ikke slynge et konkret tal ud, men målsætningerne bør sigte højt og være realistiske«, siger hun.

Også Socialdemokratiet går ind for mere ensartede mål. Men politikerne på Christiansborg skal give regionerne handlefrihed, og derfor ligger ansvaret primært hos Danske Regioner.

Når vi kun har fem regioner, der har deres egen fælles organisation, forventer jeg som landspolitiker, at målene er mere harmoniseret

»Men når vi kun har fem regioner, der har deres egen fælles organisation, forventer jeg som landspolitiker, at målene er mere harmoniseret. Jeg kan ikke umiddelbart se, hvad argumentet er for, at der er så stor forskel«, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen og tilføjer: »Jeg vil helst forblive nordjyde, hvis Region Nordjylland lever op til deres målsætning«.

Region Hovedstaden ved ikke, om den efterlever sin målsætning. Personalet på langt de fleste af de 11 akutmodtagelser har mistet overblikket over ventetiderne på grund af det nye it-system Sundhedsplatformen til 2,1 mia. kr., har en række sygehuse og regionen fastslået i Politiken.

Regionsrådsmedlem og næstformand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden Flemming Pless (S) forstår til dels Dansk Folkeparti og Socialdemokratiets udmelding.

»Hvis jeg prøver at sætte mig ind i Liselott Blixt og Flemming Møller Mortensens krop og hoved, ville det være en mærkelig udmelding, hvis man sætter barren efter de servicemål, der umiddelbart ser ud til at være dårligere. Det siger man ikke, det ville være dumt«, siger Flemming Pless.

Han vil gerne diskutere målsætninger med partierne, men det skal ikke handle om, at patienterne bør komme hurtigt igennem, men om de faktisk gør det.

Politiken har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), men hun er på ferie.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter