Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Allan Riise var lettet, da lægerne i maj sagde, at de ville skære hans svulst i bugspytkirtlen væk. Men under fem ugers ventetid på operationen bredte sygdommen sig, og indgrebet blev aflyst. Nu kæmper han mod dystre tanker.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ventetid gør patienter dødssyge

Kræftpatienter får igen aflyst planlagte operationer, fordi deres sygdom er forværret i ventetiden. Sundhedsplatformen bremser hospitalernes behandling.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da lægerne på Rigshospitalet 17. maj så på skanningsbillederne, var de ikke i tvivl. Den 72-årige tidligere skolelærer Allan Riise fra Valby skulle have fjernet den svulst, de kunne se på hans bugspytkirtel. En operation var hans eneste chance for at blive helbredt. Svulsten skulle væk hurtigst muligt.

Men den første ledige operationstid lå 5 uger og to dage ude i fremtiden – 23. juni. Dagen før fik Allan Riise den nedslående besked af lægerne, at en ny skanning havde vist, at svulsten var vokset, og sygdommen havde bredt sig i ventetiden.

Operationen blev aflyst.

»Jeg opfattede det som en dødsdom«, siger han.

Dermed var Allan Riise kommet i den situation, som mange andre kræftpatienter stod i for mere end 10 år siden. Dengang ventetiderne var så lange, at skanningerne blev forældede, patienterne blev uhelbredeligt syge i ventetiden, og danske kræftpatienter søgte desperat mod de tyske motorveje for at finde hurtigere behandling i udlandet. Det skulle der være gjort op med i efteråret 2007, da regeringen og Danske Regioner blev enige om, at kræft skulle behandles »som akut sygdom uden unødig ventetid«.

Men det har hospitalerne i Region Hovedstaden haft sværere og sværere ved at leve op til i år, hvor indførelsen af det nye it-system, Sundhedsplatformen, har sat dem under voldsomt pres.

Sundhedsplatformen betyder for det første, at lægerne på nogle afdelinger bruger mere tid foran computeren og dermed har mindre tid til at behandle patienter. Det betød, at Region Hovedstaden i juli måtte erkende, at den i 39 tilfælde havde brudt loven om maksimale ventetider i patientsager om brystkræft, modermærkekræft og hoved-halskræft.

For det andet har Sundhedsplatformen sat hele regionens økonomi under pres, fordi den har ført til et fald i antallet af behandlinger, hvilket betyder, at regionen får færre indtægter.

I den seneste økonomirapport skriver regionen således, at der er »risiko for«, at den vil få 150 millioner kroner mindre i indtægt på at behandle patienter fra andre regioner. Dertil kommer, at regionen vil miste op til 430 millioner kroner fra staten, hvis hospitalerne i år ikke leverer to procent flere behandlinger, som den skal efter aftalen med regeringen.

Der er patienter, som mister muligheden for at blive helbredt, fordi ventetiden er for lang. Det er regionens ansvar at løse det problem

Regionen polstrer sig derfor mod ubehagelige overraskelser ved at være »tilbageholdende« med at give afdelingerne penge for at behandle flere patienter.

»Tidligere var det sådan, at hvis vi behandlede flere kræftpatienter, kunne vi få en meraktivitetsbevilling, men det system er sat helt ud af kraft«, siger klinikchef Jens Hillingsø, der har ansvaret for operation af patienter med bugspytkirtelkræft.

Afdelingen er gået fra at operere 97 patienter for bugspytkirtelkræft i 2011 til 192 i 2016, men både sidste år og i år er afdelingens budget blevet skåret ned. Til næste år skal den levere behandlinger for 10 millioner mere, men får budgettet beskåret med 300.000 kroner.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Presset har nu fået flere klinikchefer til at advare om, at det går ud over behandlingen af kræftpatienter, som det er sket for Allan Riise. Siden december har ventetiden til operation af patienter med kræft i bugspytkirtlen været 4-7 uger. Klinikchef Jens Hillingsø mener ikke, at afdelingen lever op til intentionen i loven om, at kræftpatienter højst må vente 2 uger på operation. Det har hospitalets direktion meddelt Region Hovedstaden, oplyser vicedirektør Per Jørgensen.

»Vi ville meget gerne have opereret Allan Riise. Jeg er frygteligt ked af det på hans og andre ventende patienters vegne«, siger Jens Hillingsø.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, siger, at det er »dybt frustrerende«.

»Der er patienter, som mister muligheden for at blive helbredt, fordi ventetiden er for lang. Det er regionens ansvar at løse det problem«, siger han.

Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen skriver til Politiken, at hun er »ked af« den behandling, Allan Riise har fået. Hun har bedt Rigshospitalet om »en nærmere beskrivelse af de problemer, der er med at behandle patienterne så hurtigt, som vi gerne vil«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden