Lægesekretærerne havde skiftet diktafonen ud med megafoner: »Nok er nok«, lød råbet blandt andet til politikerne.
Foto: Martin Lehmann

Lægesekretærerne havde skiftet diktafonen ud med megafoner: »Nok er nok«, lød råbet blandt andet til politikerne.

Sundhed

300 lægesekretærer demonstrerede mod sundhedsplatformen: Det er slut med at være de pæne piger

Det er direkte dumt at fyre lægesekretærer og lade læger udføre sekretærjob, mener sekretærerne, der tirsdag gik på barrikaderne.

Sundhed

På parkeringspladsen foran regionsgården i Hillerød blev der i eftermiddag råbt højt, da omkring 300 lægesekretærer var mødt op for at fortælle politikerne, at de er helt galt afmarcheret.

Det er ikke kun ubehageligt for lægesekretærerne, at der nu skal nedlægges omkring 140 stillinger. Det er direkte dumt, og det er dårligt for patienterne, at lægerne skal bruge endnu mere tid på at løse de opgaver, som sekretærerne hidtil har løst.

»Man skulle hellere lade de højtuddannede læger gå ud på afdelingerne og behandle patienter og lade sekretærerne lave det sekretærarbejde, som de er meget bedre til«, forklarede Majbritt Falsing, der er lægesekretær og tillidsmand på Herlev Hospitals gastroafdeling.

Her har de udsigt til en ny fyringsrunde – ’gevinstrealisering’ – på mandag, og Majbritt Falsing var i sidste uge med, da bægeret flød over for 30 tillidsfolk på et fællesmøde i HK. Lægesekretærerne besluttede at gå i aktion og trykke T-shirts, udarbejde flyveblade, anmelde demonstration og organisere bustransport.

Under paroler som ’slut med at være de pæne piger’ og ’vi er den røde tråd i den hvide verden’ havde sekretærerne droppet de pæne manerer for med medbragte megafoner at fortælle politikerne, at de havde fået nok af de sparekrav, som regionen har udskrevet på grund af den »fejlslagne Sundhedsplatform«.

Og Majbritt Falsing og hendes kolleger stod ikke alene. Overlægerne og de yngre lægers foreninger bakkede op om lægesekretærernes protest mod de fyringer, som vil give lægerne endnu mere sekretærarbejde .

»Lægerne er vores største fangruppe«, siger Majbritt Falsing, der håber, at demonstrationen vil åbne politikernes øjne for, at de har »trådt forkert med Sundhedsplatformen«.

Tungt og ineffektivt

Lægesekretærerne mener, at de tørre tal viser, at de og lægerne har ret. Den nye sundhedsplatform har betydet, at arbejdsgangene er blevet tungere og mere ineffektive, mener de.

For eksempel krævede det før 27 klik på computeren at bestille en hjerteskanning. Med det nye it-system kræver det 142 klik. Og det er klik, som nu skal udføres af lægerne i stedet for sekretærer, som er uddannet til det.

Man fandt hurtigt ud af, at det er lægesekretærerne, der er både sikkerhedsnet og kvalitetskontrol. Det har man fuldstændig overset i Region Hovedstaden

»Det er ikke den bedste måde at bruge ressourcerne på«, siger Line Hi Ja Wedenborg, der er tillidsrepræsentant på urologisk afdeling i Herlev.

Indenfor på regionsgården holdt politikerne rådsmøde og kunne i den seneste økonomirapport læse, at den nedsatte aktivitet, som er fulgt med Sundhedsplatformen, har givet en alvorlig risiko for, at regionen mister 430 millioner kroner i tilskud fra staten.

Og selv om regionen er i den lykkelige situation, at den har betydelig lavere udgifter – i alt 457 millioner kroner – på blandt andet lavere medicinpriser, lavere ejendomsskatter og færre patienterstatninger, er det kun en ganske lille del af de penge, som kommer ud på afdelingerne.

50 millioner afsættes til at få nedsat kræftpatienters ventetid, som er steget, efter at Sundhedsplatformen gik i gang. Langt den største del af de 457 millioner kroner vil regionen bruge på at gardere sig mod de fremtidige tab, som følger med Sundhedsplatformen.

Nathali Schaap Degn, der er formand for Danske Lægesekretærer, deltog også i demonstrationen og kunne fortælle, at man i Region Midtjylland gik den anden vej, da man indførte en elektronisk patientjournal:

»Man fandt hurtigt ud af, at det er lægesekretærerne, der er både sikkerhedsnet og kvalitetskontrol. Det har man fuldstændig overset i Region Hovedstaden«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce