Ifølge H17's leder er størstedelen af rygerne, i den brune kødby, af anden etnisk herkomst end dansk.
Foto: Nanna Navntoft

Ifølge H17's leder er størstedelen af rygerne, i den brune kødby, af anden etnisk herkomst end dansk.

Sundhed

Røde Kors vil have styr på, hvem der bruger Nordens største fixerum

Sammensætningen af stofbrugerne på Vesterbro er ukendt. Det er et problem i forhold til at yde den rette hjælp.

Sundhed

Gennem august måned har organisationen Røde Kors opsøgt stofbrugere omkring stofindtagelsesrummet H17 på Vesterbro i et forsøg på at få kastet lys over, hvem brugerne egentlig er.

Ifølge Helle Kjems, der er social konsulent i asylafdelingen i Røde Kors, har opsøgende medarbejdere under løfte om anonymitet forsøgt at komme i kontakt med så mange som muligt.

»Der var en bekymring for en gruppe inde på Vesterbro, som man umiddelbart ikke kan se får glæde af de kommunale tilbud. Derfor er der etableret et samarbejde mellem Røde Kors og Københavns Kommune for at komme i kontakt med gruppen og for at få en forståelse af, hvem de er. Hvad er det for en udfordring, og hvad er det for nogle behov, de har? Det har vi prøvet at danne os et billede af«, siger hun.

Stofindtagelsesrummene H17, der er Nordens største fixerum, samt Skyen i Mændenes Hjem, er anonyme tilbud, som først og fremmest skal facilitere forsvarlig stofindtagelse. Antallet af brugere bliver registreret, men ingen behøver at opgive andet end et for- eller kaldenavne.

Ifølge København Kommunes socialborgmester, Jesper Christensen (S), har kommunen imidlertid en antagelse om, at mange af brugerne er udlændinge.

»Vi har også en antagelse om, at der kommer afviste asylansøgere dernede, og vi har brug for at følge med i, hvad det er for en forandring, der sker på stofscenen i området«, siger Jesper Christensen.

Københavns Kommune mener, at mange af brugerne ikke får den rette hjælp, fordi de i udgangspunktet ikke hører til målgruppen for kommunale tilbud.

»Der har vi prøvet at få afklaret, hvem de er«, siger Helle Kjems fra Røde Kors.

»Når vi har gennemgået data, håber vi og Københavns Kommune at kunne give et billede af, hvilken rådgivning og hjælp der er brug for«, siger hun.

De fleste er rygere

Socialforvaltningen i København har tal på, at der siden opstarten af det første stofindtagelsesrum og frem til 20. september 2017 er blevet foretaget 1.168.940 stofindtag i kommunens midlertidige stofindtagelsesrum, Fixelancen, Skyen og det seneste tilkomne rum, H17.

Siden indvielsen af H17 i august sidste år og resten af 2016 ud benyttede 1.665 brugere stedet.

Tallene viser også, at brugerne har bevæget sig fra kanyle til rygning.

Ifølge lederen af H17, Louise Runge Mortensen, er hovedparten af rygerne af anden etnisk herkomst end dansk.

Der er registreret 44.797 rygninger mod 17.906 injektioner i sidste halvår af 2016.

»Så både i forhold til stoffer og hvem der kommer der, så lever vi i en verden, hvor tingene flytter sig«, siger socialborgmester Jesper Christensen.

»Både i forhold til hvor brugerne kommer fra, men også i forhold til hvorfor, er man nødt til at have en rummelighed i det her. Det er godt, at de, som har ansvaret for asylsystemet, også er nysgerrige på sammensætningen. I virkeligheden er det et sted, hvor der burde være et endnu mere tæt samarbejde. Det her er ikke et problem, en kommune kan løfte alene«, siger socialborgmesteren.

Nogle vil måske mene, at afviste asylansøgere bare skal smides væk og ud?

»Så kommer man i konflikt med, at stofrummene er steder, hvor man sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt kan tage sit stof, så overdoser ikke fører til dødsfald. Man kommer også i konflikt med hele geneproblematikken i forhold til resten af byen, hvis man skulle afvise nogle. Så ville vi bare efterlade dem på Vesterbro«, mener Jesper Christensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Åbent brev fra naboerne

I et åbent brev til overborgmester Frank Jensen (S) har lejere og ejere i Kødbyen, som er nærmeste naboer til især H17, gjort opmærksom på en »markant« stigning i »svineriet og antallet af indbrud«.

Medarbejdere føler sig utrygge i området, hedder det.

»Både i området omkring H17 og ved Kvægtorvet specifikt er vold, indbrud og politibesøg dagligdagen«.

Lejerne og ejerne understreger samtidig, at alle til fulde anerkender, »at stofmisbrugerne skal have lov til at være her, ligesom vi byder H17 velkommen til bydelen«.

En øget social indsats på gadeniveau kan få trygheden til at vende tilbage

I brevet beklager de erhvervsdrivende, at Københavns Kommune har skåret kraftigt ned i den opsøgende del af indsatsen over for stofbrugerne.

»Vi er overbevist om, at forbedret renhold og en øget social indsats på gadeniveau kan få trygheden til at vende tilbage«.

Siden årsskiftet har der været to permanente stofindtagelsesrum i København. Skyen i Mændenes Hjem på Istedgade og H17 i Kødbyen.

De hviler på en partnerskabsaftale mellem Københavns Kommune og Københavns Politi. Partnerskabet skal løbende koordinere politiets retshåndhævelse i området og kommunens social- og sundhedsmæssige indsats.

Nærpolitiet på Station City, som ligger midt mellem de to stofrum, tager sig af den tryghedsskabende indsats, og opstår der eksempelvis slagsmål, kan nærbetjente løbe over gaden og skille folk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Partnerskabet definerer området, som strækker sig fra Hovedbanegården og ned omkring H17 og Skyen, som straffrit. Her kan brugere besidde stoffer til eget forbrug.

Politiken har for flere dage siden spurgt Københavns Politi om det specifikke kriminalitetsbillede i området. Vi har også bedt om oplysninger om et eventuelt antal af antrufne efterlyste asylansøgere i den såkaldte straffri zone.

Men Københavns Politi har, trods rykkere, ikke reageret på henvendelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce