Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
75 procent af danskerne oplever, at friluftsliv forbedrer deres liv. Undersøgelser viser, at de, der er mest friluftsaktive, er dem, der oplever størst effekt på krop og helbredstilstand.
Foto: Andreas Haubjerg

75 procent af danskerne oplever, at friluftsliv forbedrer deres liv. Undersøgelser viser, at de, der er mest friluftsaktive, er dem, der oplever størst effekt på krop og helbredstilstand.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Naturen er danskernes nye fitnesscenter

Krop og sjæl får det bedre efter en tur i naturen, viser en omfattende kortlægning af danskernes syn på og brug af naturen. Men samtidig opstår der nye konflikter i skovens ellers så dybe stille ro.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Naturen bliver i stigende grad betragtet som det nye ’fitnesscenter’, hvor vi træner vores mentale og fysiske sundhed.

84 procent af danskerne oplever, at naturen forbedrer deres psykiske velvære og humør, mens 80 procent oplever bedre fysisk form og helbred. Omkring hver tredje af disse borgere oplever forbedringerne ’i meget høj grad’.

Det viser en ny analyse af synet på og brugen af naturen, som Friluftsrådet offentliggør i morgen. Spørgeskemaundersøgelsen er foretaget blandt 23.800 repræsentativt udvalgte danskere, hvoraf 9.400 har svaret.

»En langt mere actionpræget tilgang til naturen vinder frem i stedet for blot det at gå tur i skoven med hunden. Se på Damhussøen eller Søerne i København – langt de fleste bevæger sig jo i løb i dag«, siger direktør i Friluftsrådet Jan Ejlsted.

De senere år er antallet af borgere, der dyrker mountainbiking, kitesurfing, stand-up paddle og crossløb, vokset.

Løb har de seneste 10-20 år udviklet sig til en folkesport og er den mest benyttede pulskrævende aktivitet i det fri, siger direktøren:

»Vores friluftsliv bliver mere pulspræget i takt med individualiseringen og tidspresset i samfundet. Vi vil ikke i samme grad som tidligere binde os til og lade os begrænse af en fast badmintonbane klokken 16 hver tirsdag. Antallet af foreningsaktive er stabilt, mens flere danskere dyrker motion. Naturens motionsbaner tilbyder fri adgang døgnet rundt«.

75 procent af danskerne oplever, at friluftsliv forbedrer deres liv. Undersøgelser viser, at de, der er mest friluftsaktive, er dem, der oplever størst effekt på krop og helbredstilstand.

Det er også oftest dem med de længste uddannelser og de højeste indkomster, der bruger naturen som motionscenter, viser undersøgelsen.

Mens 27 procent med en lang videregående uddannelse ugentligt løber i naturen, er det 9 procent af de kortest uddannede.

Løb, cykling og ridning er generelt de tre mest benyttede motionsformer i naturen, når pulsen skal bankes i vejret.

Konflikt mellem brugerne

Med den actionprægede tilgang til naturoplevelser følger splid mellem naturens brugere.

»De traditionelle naturbrugere føler sig udfordret og presset af for eksempel mændene, der suser rundt på mountainbike, og som desværre heller ikke altid kun kører på de afmærkede ruter. Vi oplever flere konflikter i naturen, fordi der kommer nye brugere til med nye behov. Det er et problem, som lodsejerne bør forsøge at håndtere, da vi alle skal kunne være i vores fælles natur«, siger Jan Ejlsted.

Naturen bruges også til at samle tankerne og skabe ro.

De hyppigste naturaktiviteter til det formål er blot at sidde stille og spise sin mad i naturen, fotografere samt samle bær og svampe.

Flere betragter også en løbetur i det fri som en måde at slappe af på mentalt.

Kun 3 procent oplever en lav eller meget lav grad af mental forbedring af bølgens brusen, vindens susen og fuglens kvidren.

Undersøgelsen fra Friluftsrådet viser også, at 85 procent af alle danskerne mindst en gang om ugen opholder sig i naturen i sommerhalvåret, og over halvdelen af disse gør det en eller flere gange om dagen.

Cykling og løb er de to træningsformer i naturen, som flest danskere dyrker mindst en gang om ugen ved høj eller moderat intensitet.

Mere end hver tredje dansker cykler mindst en gang om ugen i naturen, hovedparten ved moderat eller høj intensitet, 64 procent. Omkring hver femte dansker løber mindst en gang om ugen i naturen, 82 procent ved moderat eller høj intensitet.

Morten Ørsted-Rasmussen, forebyggelseschef i Hjerteforeningen, kalder det »ekstremt positivt«, at så mange bruger naturen til motion og til at få ro i sindet.

»Naturen er en fantastisk arena til at få bevæget sig. Vi ved, at når man bevæger sig i naturen og får reduceret byens larm, støj og møg, lader man sine mentale depoter op«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden