Arkivfoto: Martin Lehmann

Sundhed

Kun halvt så mange overlever hjertestop i Region Sjælland

Hjerteforeningen og Lægeforeningen er dybt bekymret over situationen med hjertestop i Region Sjælland.

Sundhed

Hvis man falder om med hjertestop i Region Sjælland, har man markant ringere chance for at overleve end i landets andre regioner.

Det viser en registerundersøgelse, som Hjerteforeningen og forskere fra Aarhus Universitetshospital har lavet ud fra data fra Dansk Hjertestopregister.

Mens kun seks procent af hjertestoppatienterne var i live en måned senere i Region Sjælland, var det 12-14 procent i resten af landet.

Det skriver Jyllands-Posten.

»Det er dybt foruroligende med så markant forskel i overlevelsen. Disse tal er meget alvorlige, og dem kan vi ikke ignorere«, siger direktør i Hjerteforeningen Kim Høgh.

Lægeforeningen og forskere kæder den markant højere dødelighed sammen med et tiltag, som Region Sjælland kom med i 2011.

Her omlagde regionen akutberedskabet og som den eneste region erstattede man stort set alle speciallæger med såkaldte paramedicinere i både ambulancer og akutbiler.

Andelen af patienter, som overlevede hjertestop, faldt fra 2011 til 2014 i Region Sjælland, men steg i resten af landet, viser de nyeste validerede tal fra 2014.

Samtidig viser tallene, at kun seks procent af hjertestoppatienterne i Region Sjælland køres direkte i ambulance til et hjertecenter mod 36-59 procent af patienterne i resten af landet.

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, mener, at regionens tal er 'uacceptable'.

Årligt falder cirka 4000 danskere om med hjertestop.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce