Dyr og mennesker kan smitte hinanden med øjenbetændelse.
Foto: Cicilie S. Andersen

Dyr og mennesker kan smitte hinanden med øjenbetændelse.

Sundhed

Klarlunds brevkasse: Kan min hund smitte min datter med øjenbetændelse?

Hver uge svarer Bente Klarlund på læsernes spørgsmål. I denne uge om sammenhængen mellem testikelkræft og cykling, om mennesker og hunde kan smitte hinanden, og om sammenhængen mellem kroppens temperatur og motion.

Sundhed
FOR ABONNENTER

Jeanette: Min datter på 7 får ret ofte øjenbetændelse. Det samme gør vores hund. De er bedste venner og bruger meget tid på kram. Kan de smitte hinanden, eller er der tale om helt forskellige bakterier? Har du råd om behandling ud over medicin?

Bente Klarlund Pedersen: Øjenbetændelse er en betændelse eller irritation af slimhinden, der sidder på indersiden af øjenlågene og i den hvide del af øjet. Der kan være mange årsager til øjenbetændelse. Smitsom øjenbetændelse kan skyldes virus. Forkølelsesvirus er en hyppig årsag til øjenbetændelse. Det kan også være en bakteriel infektion, der hyppigt skyldes stafylokokker og streptokokker. Det ses hos både voksne, børn og hunde. Ved bakteriel infektion vil der være pus i øjet, der er rødt og klistrer sammen, når man sover. Ved virusinfektion er der ikke pus.

Mulige smitteveje er dels tæt kontakt, dels indirekte kontakt, hvor man får virus eller bakterier på hænderne og derefter rører ved øjnene. Man kan smitte sig selv fra det ene øje til det andet, og smitte kan overføres fra dyr til mennesker og vice versa.

Man kan fjerne pus og eventuelt skorper ved at skylle øjnene med saltvand. Brug lommetørklæder, når øjnene tørres, og smid dem væk. Brug kun eget håndklæde. Undgå nærkontakt med mennesker og dyr.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce