Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Ilan Brender
Foto: Ilan Brender

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klarlunds brevkasse: Hvor lang tid smitter man efter en forkølelse?

Hver uge besvarer Bente Klarlund læsernes spørgsmål.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor længe skal man holde sengen?

Lene: Det er jo højsæson for forkølelse og andre virusinfektioner, og jeg blev selv ramt af en gedigen forkølelse juleaftensdag. Den hang ved et godt stykke ind i det nye år, og da jeg stadig pudsede næse på arbejdet, fik jeg kommentaren fra mine kolleger: »Burde du være på arbejde? Vi vil ikke smittes!«. Men jeg havde det fint, og jeg syntes ikke, at lidt snot retfærdiggjorde en sygemelding. Så mit spørgsmål er:

Hvor længe smitter man egentlig? Jeg har ofte hørt folk, der er vendt tilbage på arbejde efter et par sygedage sige: »Jeg smitter ikke mere, for jeg har ikke længere feber«. Er det sandt, eller er det en skrøne?

Bente Klarlund Pedersen: Når det gælder forkølelsesvirus og influenzavirus, så kan man smitte andre, så længe man har virus i kroppen, men mængden af virus, man udskiller, er størst og spredes mest, når man hoster og nyser. De første symptomer på influenza kommer 3-4 dage efter, at man er blevet smittet med influenzavirus. Ved forkølelse drejer det sig om 1-3 dage.

Man kan altså smitte, før man får symptomer, og når man ikke længere har symptomer. Sidstnævnte bruges ofte som argument for, at man skal blive hjemme mindst en dag mere, end man faktisk er syg.

Men sagen er, at influenza- og forkølelsesvirus florerer overalt i disse vintermåneder, og mange er som sagt smittet uden at vide det og udskiller virus. Man kan jo ikke blive hjemme 3 dage før, man (måske) bliver syg, så når det gælder smitte, tæller det næppe meget fra eller til, om man går på arbejde en dag før eller siden.

En god hygiejne med hyppig håndvask eller desinficering af hænderne er alfa og omega i begrænsningen af smittespredning. Derudover bør man naturligvis undgå host og nys på andre. Om man bliver hjemme og eventuelt går i seng har ingen dokumenteret indflydelse på, hvor længe man er syg.

Alt i alt synes jeg, der er megen fornuft i at holde sig hjemme, når man er allermest snottet og så syg, at man alligevel ikke kan arbejde, men på den anden side heller ikke længere end det.

Der kan naturligvis være særlige forholdsregler, afhængigt af hvilket job man har. Hvis man for eksempel har særlig tæt omgang med mange mennesker, bør man holde sig væk, så længe man hoster og nyser i betydelig grad.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

Forsiden