0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Penge og genetik spiller ind på børnenes vægt

Både generne og forældrenes indkomst har betydning for, om børn bliver overvægtige, siger fedmeforsker.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Folkver
Foto: Per Folkver

Der er stor forskel på, hvor mange børn der er overvægtige i de enkelte kommuner, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rundt om i landet er der store forskelle på, hvor mange børn der vejer for meget.

I nogle kommuner er der næsten ingen overvægtige børn i skolernes 4. til 6. klasse. Andre steder er hvert tiende barn i samme aldersgruppe svært overvægtigt.

Andelen af overvægtige børn hænger sammen med, hvor meget forældre i de forskellige kommuner tjener, fortæller professor, fedmeforsker og overlæge Jens Meldgaard Bruun fra Regionshospitalet i Randers.

»En families indkomst betyder en del for udviklingen af svær overvægt hos børn og unge. Men indkomst gør det ikke alene, for de gener, som et barn har, betyder endnu mere«, siger han.

Jyllands-Posten har analyseret tal for overvægt i landets kommuner fra hjemmesiden esundhed.dk, der hører under Sundhedsdatastyrelsen.

Over 10 pct. er svært overvægtige i Jammerbugt

Tallene viser, at rige kommuner nord for København som Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal kun har en andel på 0,7 procent af svært overvægtige børn på 4. til 6. klassetrin.

I den modsatte ende af skalaen ligger kommuner som Jammerbugt og Struer, hvor flere end ti procent af børnene er svært overvægtige.

Ud over forældrenes indkomst og børnenes gener afhænger overvægten blandt de yngste også af kommunernes tilgange til overvægt.

»En del af forklaringen på den skæve fordeling af overvægtige børn er, at der er forskel på kommunernes prioritering og økonomi. Desuden mangler man en overordnet vejledning i, hvad man skal gøre med de her børn og unge«, siger Jens Meldgaard Bruun.

Han tilføjer, at Sundhedsstyrelsen arbejder på en samlet anbefaling til håndtering af overvægt hos børn, som ventes udgivet i begyndelsen af 2019.

Sæt tideligt ind

Jens Meldgaard Bruun forklarer, at overvægt kan vise sig tidligt i et barns liv. Derfor er der god grund til at lave kommunale indsatser, som fra et tidligt tidspunkt tager hånd om børn, der har tendens til overvægt.

»Allerede fra barnet går fra at være spæd og ind i barnealderen, skal man være opmærksom. Men man skal ikke være overbekymret«.

»Men man skal være opmærksom og måske lægge nogle besøg ind, så det er muligt at følge de familier, hvor man kan se, at der kan komme et problem med overvægt«, siger Jens Meldgaard Bruun.

ritzau

Læs mere: