0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lad være med at tro, at du kan købe til lager: I løbet af de næste to måneder spiser du 3,6 kilo slik

Det lyder af meget, og det er det også. Danskernes slikindtag er et problem for vores sundhed og ernæring, og det eksploderer i juletiden. Efter nytår går vi i den anden grøft. Men det er slet ikke måden at gøre det på, mener eksperter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

»Lad være med at have en lille, hyggelig juleslikskål stående, for det bliver ædt! Og lad være med at tro, at du kan købe til lager, og at du bare spiser det med samme hastighed som ellers«, lyder rådet fra seniorrådgiver ved DTU, Sisse Fagt.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Well – no big surprise, tænker du nok. Alle ved jo, at vi spiser flere søde sager omkring juletid. Men i løbet af november og december spiser hver dansker intet mindre end 3,6 kilo slik. Det bliver til 20.000 ton på landsplan, hvilket svarer til vægten af 3.800 elefanter. Og deri er ikke medregnet småkager, kager og andre julelækkerier.

Det viser beregninger fra forbrugerapp’en Spenderlog, der registrerer og giver overblik over danskernes indkøbsvaner. I januar og februar reducerer vi så slikindtaget – her spiser vi ’blot’ 1 kilo slik om måneden, og det månedlige gennemsnit ligger på 1,3 kilo. Er det den mest hensigtsmæssige måde at indtage søde sager på? At dope kroppen koncentreret i to måneder for så at lave en halvkold tyrker de to efterfølgende?

Nyheden er ikke overraskende for Sisse Fagt, der er seniorrådgiver ved Afdelingen for Risikovurdering og Ernæring samt ved Forskningsgruppen for Ernæring og Sundhedsfremme på Danmarks Tekniske Universitet.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere