Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Emma Sejersen
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Se hvordan det går: Dansk sundhed i et europæisk blik

35 europæiske lande, herunder EU-27, får af samarbejdsorganisationen OECD målt befolknings sundhed og sundhedsvæsen hvert år. 20 lande er vesteuropæiske og det er blandt dem, Danmark helst skal ligge godt.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Penge – vores sundhedsvæsen er ikke underfinansieret:

Kun 9 lande bruger flere penge per borger på sundhed end Danmark. Kun 6 lande bruger mere af bnp på sundhed og kun 5 lande har en større vækst i sundhedsudgifter målt på bnp.

Læger – andre lande har større mangel:

15 lande har flere praktiserende læger per 1000 borgere end Danmark. Men i syv vesteuropæiske lande har de færre familielægerne end i Danmark – eksempelvis i Belgien, Irland og Storbritannien. Men i 25 lande går borgerne oftere til praktiserende læge, end danskerne gør. Og så har lægerne i alle andre europæiske lande flere konsultationer per læge, undtagen Sverige, end de danske læger.

Hospitaler – vi bruger mange penge og ligger kort:

Danmark ligger nummer tre målet på udgifter til hospitalerne. Men kun i Sverige og Storbritannien har de færre hospitalssenge end i Danmark. Og kun i tre andre lande udskrives patienter fra hospitalerne så hurtigt som i Danmark.

Spædbørnsdød – få dør:

I 11 lande er spædbørnsdødeligheden lavere end i Danmark, men både i Tyskland, Holland, Frankrig og Belgien dør flere helt små børn.

Diabetes – mange har livsstilsygdom:

I 20 lande har færre borgere diabetes, type 1 og 2. Men i de vesteuropæiske lande Spanien, Tyskland, Cypern, Malta og Portugal har flere diabetes end i Danmark.

Alkohol – vi drikker ikke for mere end andre:

20 lande har et større alkoholindtag end i Danmark. Men i 15 lande drikker de mindre, eksempelvis Finland, Sverige, Grækenland, Schweitz og Norge.

Overvægt – vi er ikke mere overvægtige:

I 21 lande er der flere overvægtige end i Danmark, men eksempelvis færre svenskere, italienere, belgiere, nordmænd og østrigere er overvægtige.

Rygning – få ryger i dag:

I 27 lande ryger flere hver dag end i Danmark, herunder i alle de østeuropæiske lande. Men færre ryger i Storbritannien, Finland, Sverige, Norge og Island.

Hjertekar – vi klarer det rigtig godt:

Kun i fem lande dør færre af hjertekarsygdom, herunder Frankrig og Holland. I 10 lande dør færre dør flere af slagtilfælde/apopleksi. Men kun i Norge dør færre af en blodprop i hjertet 30 dage efter indlæggelse end i Danmark, ligesom ingen andre lande har så få, der dør senest 30 dage efter indlæggelse for slagtilfælde/apopleksi som i Danmark.

Lunger – vi ligger virkelig dårligt:

Kun Ungarn og Tyrkiet har flere, der dør af kronisk obstruktiv lungesygdom/kol end i Danmark. Og kun i fem andre lande dør flere af lungesygdomme – Grækenland, Portugal, Irland, Tyrkiet og Storbritannien.

Kræft – vi ligger virkelig dårligt:

Kun i Ungarn, Irland og Norge får flere en kræftsygdom. Og kun i Serbien, Ungarn, Kroatien, Slovakiet, Slovenien, Polen, Estland og Letland dør flere af kræft. Ser man på kvinder, så dør kun flere ungarske kvinder af kræft end i Danmark.

Kilde: OECD Health at a Glance Europe, 2018. Tal er opgjort per 100.000 eller relativt I forhold til de andre lande, så tallene er sammenlignelige.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden