0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Philip Davali/Ritzau Scanpix
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har præsenteret regeringens udspil til en sundhedsreform med titlen "Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder". Det skete i Spejlsalen i Statsministeriet.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løkke præsenterer Danmarks nye sundhedsvæsen: »Der er en udtalt mangel på nærhed«

Regeringen har med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen præsenteret sit udspil en reform af sundhedsvæsnet. Patienten skal i centrum med fokus på nærhed, sammenhæng, kvalitet og rettigheder.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fem øvrige medlemmer af regeringen har i dag præsenteret en reform af sundhedsvæsnet, der skal sætte patientens behov i centrum.

Regionsrådene bliver nedlagt og erstattet af fem sundhedsforvaltninger. 21 lokale sundhedsfællesskaber knyttet til akutsygehusene skal sikre en nær behandling af patienterne, og en ny national myndighed ’Sundhedsvæsen Danmark’ får ansvaret for at løfte kvaliteten i hele landet.

»Det er et udspil til en reform - en udviklingsplan - som tager fat om de udfordringer, som alt for mange patienter oplever i dag. På mange områder er sundhedsvæsenet rigtig godt, men der er en udtalt mangel på nærhed. Alt for mange rejser alt for langt for at få en relativ ukompliceret behandling og gå til kontrol - for eksempel patienter med KOL og diabetes. Der mangler sammenhæng. Station for station fungerer det godt, men det kniber med at få rejsen til at hænge sammen«.

»Patienter og pårørende er usikre på, om den ene hånd ved, hvad den anden gør. Det tror jeg, vi alle har oplevet hos os selv eller hos nogen, vi kender«, begyndte Lars Løkke Rasmussen, der selv var sundhedsminister fra 2001 til 2009 som den længst siddende på området.

Titlen på udspillet er ’Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder’. Med sig i Spejlsalen i Statsministeriet havde Løkke finansminister Kristian Jensen (V), partiformand Anders Samuelsen (LA), børne- og socialminister Mai Mercado (K), sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

Udfordringer, der kun vokser sig større

Statsministeren betonede, at der også er for stor forskel på kvaliteten af behandlingen, alt efter hvor man bor. Patienternes rettigheder respekteres »for at sige det diplomatisk« noget forskelligt fra region til region. Nu skal patienten sættes først i et stærkere sundhedsvæsen, sagde Løkke, der huskede tilbage til sin egen start som sundhedsminister, hvor han på en »dyster baggrund« satte sig i ministerstolen. Det var en tid, hvor mange blev fejlopereret, og kræftpatienter ikke blev behandlet i tide. Men ventetiden er faldet, og flere overlever alvorlig sygdom. Der er investeret massivt i sygehuse og medarbejdere, sagde Løkke. Men det er også nødvendigt at tage bestik af situationen, lød det.

»Vi står over for udfordringer, der kun vokser sig større. I løbet af de kommende ti år vil vi være tæt på en kvart million flere 75-årige, og antallet af diabetikere vil næsten blive fordoblet på ti år. Derfor sætter vi strøm på udviklingen, hvor flere opgaver skal løses lokalt, og flere skal behandles hos egen læge, ligesom kommunerne skal løse flere opgaver. Hvad der ikke er svært, skal være nært. Det kan ske i nye moderne sundhedshuse med læger, sygeplejersker og andet personale, der har det rigtige udstyr og de rigtige kompetencer. Sygehusene skal samtidig have en mere udadvendt rolle og rådgive kommuner og praktiserende læger«, sagde Løkke.

21 sundhedsfællesskaber skal sørge for, at sygehuse, kommuner og praktiserende læger taler bedre sammen, så »ingen bliver tabt mellem to stole«.

For at finansiere reformen, vil regeringen etablere en nærhedsfond med seks milliarder kroner, som bruges til at »kickstarte« reformen.

»Hvert år kommer regeringen til at putte mere benzin i motoren, men det er ikke ligegyldigt, hvilken motor man bruger. Den kan køre længere eller kortere på literne. Nu investerer vi seks milliarder kroner i motoren, så den kører længere på literen«.

Flere læger og sygeplejersker skal uddannes

Men en ting er at flytte opgaver ud lokalt, der er samtidig behov for at løfte ansvar og beslutninger op på nationalt niveau og sikre kvalitet, og at patienternes rettigheder bliver respekteret i højere grad end i dag - og ikke mindst ligeværdigt på tværs af landet. En ny myndighed ’Sundhedsvæsen Danmark - placeret i Aarhus - får ansvaret for at udmønte de nationale beslutninger, som regering og Folketinget tager. Og så kom Løkke til det punkt, som har fyldt debatten de seneste dage.

»Det betyder, at det, som ligger midt imellem, Danmarks fem regionsråd, ikke længere er nødvendige. De har ikke fejlet, de var ingen dårlig idé«, sagde Løkke med et smil, da han selv var med til at opfinde dem for 12 år siden.

I stedet bliver der altså etableret fem nye sundhedsforvaltninger, som skal stå for en professionel drift af sygehusene og »bygge videre på de gode resultater«. De får samme placering som i dag i regeringens reform, altså i Aalborg, Viborg, Vejle, Sorø og Hillerød.

»Jeg ser gerne, at de fem nuværende regionsrådsformænd påtager sig rollen som formænd de næste tre år«, sagde Løkke,

Annonce

Langt det meste sundhedspersonale vil ikke blive berørt, sagde Løkke. De kan dog se frem til flere kolleger. Men som statsministeren sagde, er det »stort set umuligt at opdrive en arbejdsløs sygeplejerske i Danmark«. Derfor skal der uddannes flere sygeplejersker - og ikke mindst flere praktiserende læger. Til det formål præsenterer regeringen på fredag en række konkrete initiativer. Løkke benyttede pressemødet til at takke »hver af de dygtige medarbejdere, som knokler for at udrede, behandle, pleje og genoptræne patienter«.

»Jeg har en kæmpe respekt for jeres arbejde«, sagde Løkke, før han stregede det kommende forløb op:

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) vil invitere sundhedsvæsnets parter til en møderække for at få deres blik på reformen. Herefter starter politiske forhandlinger med henblik på at lave en politisk aftale i løbet af foråret. Løkke håber på en »god og solid aftale, det fortjener patienter, pårørende og personalet«.

På et spørgsmål fra pressen om ansvaret fortalte Lars Løkke Rasmussen en personlig historie:

»Jeg mistede min egen mor i 2002 efter et forløb, hvor hun blev kastet rundt i systemet. Det var forfærdeligt. Men hvem havde ansvaret? Alle var dygtige til deres opgave, men det hang ikke sammen«.

Læs mere:

  Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.