Kommunerne spejder efter penge i regeringens sundhedsudspil

Regeringen vil nedlægge regionsrådene og flytte flere opgaver over i kommunerne i sundhedsreform.

Sundhed

Det er fornuftigt at flytte nogle af de mindre komplicerede opgaver fra regionerne til kommunerne.

Det siger formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Jacob Bundsgaard (S), på vej ind til et møde med regeringen om regeringens udspil til en sundhedsreform.

Men han er nervøs for, om pengene og de nødvendige kompetencer følger med til kommunerne.

»Vi kan se, at før i tiden, hvor der er flyttet opgaver, er det svært at få pengene til at følge med«, siger han.

Regeringen vil med sin sundhedsreform blandt andet nedlægge de fem regionsråd. De skal erstattes af nye sundhedsforvaltninger, som alene skal have fokus på sundhedsopgaver.

Opgaver inden for miljø, kultur, uddannelse, sociale tilbud og kollektiv trafik flyttes fra regionerne til kommunerne eller til staten. Hvis det altså står til regeringen.

Den vil afsætte seks milliarder kroner i en såkaldt Nærhedsfond, som skal styrke det nære sundhedsvæsen.

»De seks milliarder er penge, man skal bruge til omstilling«, siger Bundsgaard.

»Vi er usikre på, om det er nok, hvis man både skal i gang med at bygge sundhedshuse, lave kompetenceudvikling, investere i lægepraksis og rekruttere nye medarbejdere.

»Der er seks milliarder kroner ikke nok til at løfte den opgave«, siger Bundsgaard.

6 mia. kroner bruges hurtigt

Han efterlyser en meget tæt dialog med regeringen omkring de konkrete opgaver, kommunerne ifølge regeringen skal overtage fra regionerne.

»Det skal finansieres. Både i dag, men også den udgiftsvækst, vi forventer, der kommer i de kommende år. Den er ret stor«, siger Bundsgaard, der selv er borgmester i Aarhus.

KL har ikke lavet beregninger på, hvad sundhedsreformen vil koste kommunerne.

»Vi ved ikke helt konkret, hvilke opgaver der skal flyttes. Men vi kan se, at seks milliarder kroner er brugt hurtigt med de forandringer af sundhedsvæsnet, der er lagt op til«, siger han.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) understreger, at når man flytter opgaver til kommunerne, så flytter der penge med de opgaver.

Kommunerne skal ikke skære ned på de øvrige velfærdsområder på grund af sundhedsreformen, forsikrer hun.

»Vi kommer med et ekstraordinært løft til sundhedsvæsnet med vores nye nærhedsfond, som er penge på toppen, og som ligger ud over de penge, som vi helt nødvendigt kommer til at investere i vores sundhedsvæsen fremover«, siger Løhde.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce