Andelen af danskere, der ryger, steg i 2018. Nu får butikker en hæderspris for at gå forrest i forsøget på at forhindre, at børn og unge begynder at ryge.
Foto: Thomas Borberg

Andelen af danskere, der ryger, steg i 2018. Nu får butikker en hæderspris for at gå forrest i forsøget på at forhindre, at børn og unge begynder at ryge.

Sundhed

De overhalede politikerne: Butikker får hæder for at skjule smøger for kunderne

De tog sagen i egen hånd og puttede smøgerne ind i skabe, hvor de ikke frister børn og unge. Sådan lyder begrundelsen fra Kræftens Bekæmpelse, der har givet hæderspris til detailkæder og stormagasin.

Sundhed

En række dagligvarekæder har overhalet politikerne på Christiansborg og har på eget initiativ besluttet at gemme cigaretterne væk i deres butikker for ikke at friste især unge kunder til at begynde at ryge. Nogle har allerede gjort smøgerne usynlige i butikkerne ved at placere dem bag forhæng eller i skabe, mens andre er i fuld gang med at lave de nødvendige ændringer i butikkerne. Et stormagasin er gået skridtet videre og er helt stoppet med at sælge tobak.

Denne samling af initiativer har udløst Kræftens Bekæmpelses Hæderspris 2019 til dagligvarekæderne Aldi, Coop, Lidl, Rema 1000, Salling Group og til stormagasinet Magasin for at gå forrest i indsatsen for at undgå, at børn og unge begynder at ryge, som det hedder i begrundelsen. Prisen på 50.000 kroner er blevet overrakt af H.K.H. Kronprinsessen ved et arrangement i Skuespilhuset i København mandag aften på dagen, som er den internationale World Cancer Day, der har til formål at øge opmærksomheden om den livstruende sygdom og anspore til bedre forebyggelse, diagnostik og behandling. Det endelige mål er, at færre får kræft, og færre dør af sygdommen.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse viser undersøgelser, at børn og unge er mindre tilbøjelige til at tænde deres første cigaret, hvis de ikke ser cigaretterne i butikkerne, hvor de typisk er placeret ved disken. Når den unge målgruppe ikke ser pakkerne med cigaretter ved kassebåndet, er fristelsen mindre, lyder argumentet. Mens partier i rød blok længe har ønsket lovgivning, der forpligtede alle udsalgssteder til at gemme tobakken væk, har blå blok afvist forslaget. Venstre har savnet forskning, der dokumenterer effekten, mens Dansk Folkeparti har peget på, at det er dobbeltmoralsk, at butikker på den ene side gemmer smøgerne væk for at gøre en indsats for folkesundheden, og på den anden side fortsætter med at sælge cigaretter.

Ikke desto mindre får butikkerne altså nu Kræftens Bekæmpelses årlige hæderspris for at handle, mens politikerne tøver. Organisationen peger på, at der årligt dør knap 13.600 mennesker i Danmark af sygdomme, der er relateret til rygning, og at de fleste af dem tændte deres første cigaret som unge. Det er prisværdigt, at butikkerne har valgt at »sætte hensynet til børn og unge højere end risikoen for at miste kunder«, mener foreningen.

Undersøgelse: Flere danskere ryger

Spørgsmålet er så, om det har en betydning for forbruget af cigaretter? I stort opsatte avisannoncer meddelte Salling Group kort efter nytår, at dagligvarekæderne Netto, Føtex og Bilka i 2018 solgte samlet en million pakker cigaretter færre end året før. Og nedgangen i salget var størst i butikker, der har mange unge kunder, understregede Salling Group.

Imidlertid udkom nogenlunde samtidig den årlige officielle undersøgelse af danskernes rygevaner med et opsigtsvækkende resultat. Den viste, at for første gang i to årtier er der en signifikant stigning i andelen af danskere, som ryger. Mens 21,1 procent af befolkningen røg i 2016, var andelen sidste år steget til 23,1 procent. Det svarer til en vækst på 9,5 procent på to år.

En stribe fagfolk har i årevis peget på, at politikerne på Christiansborg bør hæve afgiften og dermed prisen på en pakke cigaretter markant i Danmark, hvor prisen hører til blandt de laveste i Europa målt i forhold til, hvor mange penge borgerne har mellem hænderne.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der tegner sig et politisk flertal for at hæve priserne fra den nuværende gennemsnitspris på 40 kroner, men der er ikke enighed om, hvad en pakke smøger skal koste. Som eneste parti vil Liberal Alliance ikke røre afgiften. Venstre og Socialdemokraterne har ikke sat beløb på deres ønske til prisstigning, mens Folketingets øvrige partier bevæger sig mellem en stigning på 6-8 kroner for en pakke (Dansk Folkeparti) til mere end fordobling af prisen til 90 kroner (de radikale). Partiet er inspireret af Norge, hvor en pakke smøger i snit koster 95 danske kroner, og hvor omkring halvt så mange unge ryger som i Danmark.

Kræftens Bekæmpelse ønsker en national plan mod tobak i Danmark med hovedpunkterne: Højere pris, tobak under disken ved lov, så kiosker, tankstationer og andre mindre butikker kommer med, neutrale cigaretpakker uden farve og grafik samt flere røgfrie miljøer, hvor børn og unge opholder sig.

Prismodtagerne har med hjælp fra Kræftens Bekæmpelse besluttet at donere de 50.000 kroner til Middelfart Produktionsskole for at anerkende skolens indsats for at forebygge rygning blandt eleverne, der er 16 til 25 år. Skolen indførte røgfri skoletid allerede i 2013.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce