0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

I Norge går man direkte til fysioterapeut: »Både brugere og behandlere er fornøjede«

Både behandlere og patienter er tilfredse med direkte adgang til fysioterapi, som Norge indførte for et år siden, oplyser Helsedirektoratet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

En gruppe ældre med artrose, også kaldet slidgigt, modtager gratis træning tilset af en fysioterapeut for at træne smerterne væk i en gymnastiksal i Jyllinge. Knætræning er skånsomt, effektivt og billigt.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Norge blev det 1. januar 2018 muligt at gå direkte til fysioterapeut og få behandling for eksempelvis slidgigt og nakkesmerter uden en lægehenvisning først. Og fortsat modtage offentligt tilskud, så noget af regningen bliver betalt.

Ifølge Steinar Mathisen, afdelingsdirektør i afdelingen for helserefusjoner i den norske sundhedsmyndighed Helsedirektoratet findes der endnu ingen større evaluering af ændringen, men opfattelsen er positiv.

»Både brugere og behandlere er fornøjede med ændringen, og ordningen fungerer godt«, siger han.

Han fortæller, at formålet med direkte adgang var at forenkle adgang til undersøgelse og behandling hos fysioterapeuter og »bidrage til en hurtigere opstart af nødvendig behandling«, når patienten ikke først skal via egen læge for at få en henvisning, som danske patienter skal.

»Tiltaget skulle også bidrage til at aflaste de praktiserende læger på muskel- og skeletområdet. Tiltaget var en del af regeringens arbejde med at skærpe patienternes sundhedspleje og forenkle og afbureaukratisere etablerede ordninger«, siger Steinar Mathisen fra Helsedirektoratet.

Hovedstaden vil forsøge

Det er også netop erfaringer fra lande som Norge, der er årsagen til, at embedsmænd fra Region Hovedstaden i disse dage sender en ansøgning til Sundhedsministeriet.

De ønsker dispensation fra sundhedsloven, så ikke alle hovedstadens borgere i en forsøgsperiode skal forbi egen læge for at få en henvisning til fysioterapi, hvis tilskuddet skal kunne modtages.

Politikerne i hovedstaden har godkendt, at et forsøg senere på året skal undersøge, om direkte adgang til fysioterapi kan spare skattekroner og samtidig aflaste de hårdt trængte praktiserende læger.