0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Illustration: ’Soldaten fra Marathon' er malet af Luc-Olivier Merson/Wikipedia
Illustration: ’Soldaten fra Marathon' er malet af Luc-Olivier Merson/Wikipedia: Illustration: ’Soldaten fra Marathon' er malet af Luc-Olivier Merson/Wikipedia

Ifølge legenden tilbagelagde Pheidippides de godt 40 kilometer fra byen Marathon til Athen for at fortælle athenerne, at deres soldater havde sejret i et slag mod en invaderende hær. I samme øjeblik døde han af udmattelse.

Historien om det første maraton er fake news

Legenden siger, at en græker løb omkring 40 kilometer fra slagmarken på Marathonsletten til Athen, hvor han døde, umiddelbart efter han havde leveret sit budskab. Men det er en skrøne, fortæller arkæolog Jan Stubbe Østergaard. En anden og mere troværdig historie er faktisk meget vildere.

FOR ABONNENTER

Det er denne historie, der er årsagen til, at maratonløb kom på programmet fra de første moderne olympiske lege i 1896 og siden har fået status som den mest ikoniske og barske styrkeprøve, en langdistanceløber kan udsætte sig selv for. Og dermed er historien baggrund for alle de tusindvis af maratonløb, der hvert år afholdes rundt om i verden. Herunder også Copenhagen Marathon, der i år fejrer sit 40-års jubilæum i hovedstadens gader, hvor omkring 10.000 deltagere vil kæmpe sig igennem de 42,195 kilometer inden forløsningen ved målstregen på Islands Brygge.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden