0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bælterne i psykiatrien løsnes, men i stedet bliver flere syge tvangsindlagt, holdt fast af personalet og tvunget til at tage piller

Trods målsætning om at reducere brugen markant bliver et stigende antal patienter i psykiatrien underlagt tvang, viser årsrapport.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
OLESEN PETER HOVE
Foto: OLESEN PETER HOVE

Antal bæltefikseringer falder, men i stedet bliver patienterne udsat for andre former for tvang, viser tallene, som stammer fra Sundhedsdatastyrelsen.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stik imod en politisk aftale stiger antallet af sindslidende borgere, der bliver udsat for tvang, når de er indlagt på en psykiatrisk afdeling.

Det viser en årsrapport for 2018, som Sundhedsstyrelsen offentliggør i dag med en konklusion om, at det ikke er realistisk at nå målet om at halvere brug af bæltefikseringer og reducere den samlede brug af tvang i 2020 i forhold til det gennemsnitlige niveau for perioden 2011-13. Udviklingen bekymrer landsformand Knud Kristensen fra Sind:

»Det er dybt problematisk, at psykiatri er så underdrejet, at tvang bliver nødvendigt. Ingen læger bruger tvang mod patienterne for sjov. Men psykiatrien er så fuld af svigt, at mange patienter kommer så langt ud, at det bliver nødvendigt at tvinge dem«.

Rapporten kommer frem, kort efter at en anden rapport har tegnet et alarmerende billede af, hvad der kan ske, når svært syge patienter får mangelfuld behandling. I 74 procent af 218 kulegravede sager fra et halvt år om psykisk syge, der begik forbrydelser, var behandlingen forinden »utilstrækkelig«. 6 drab og 5 drabsforsøg kunne med bedre behandling måske være undgået, lød vurderingen.

Ifølge loven skal tvang være den sidste udvej, når en psykiatrisk patient er til fare for sig selv eller sine omgivelser. Efter at brugen af tvang – især fastspænding i bælter – var steget gennem mere end et årti, indgik Sundhedsministeriet og Danske Regioner i 2014 en aftale om at halvere brugen af tvang inden 2020, og der blev afsat penge til det. Nedbringelsen af tvang er ifølge parterne central for at sikre behandling af høj kvalitet, da tvang berører »nogle af de mest grundlæggende menneskerettigheder; nemlig retten til frihed og respekt for den fysiske og psykiske integritet«, som der står i Sundhedsstyrelsens rapport.

Tallene for 2018 viser, at antallet af psykiatriske patienter, de