Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere: Dødfødsler øger risikoen for demens hos kvinder

Dødfødsler øger risikoen for demens med 86 procent, viser undersøgelse fra Statens Serum Institut.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder, der oplever at føde et dødt barn, har 86 procent større risiko for at udvikle demens, end kvinder, der ikke oplever en dødfødsel.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse i forbindelse med et nyt forskningsstudium.

Over 1,2 millioner kvinder er blevet observeret via en dansk registerdatabase i en periode fra 1977 til 2015. Alle kvinder har været gravide én eller flere gange.

Heather Boyd, der er seniorforsker på Statens Serum Institut, fortæller, at det er en ung gruppe af kvinder, der er blevet undersøgt.

»Vi har fulgt kvinderne fra deres første graviditet, så kvinderne har været højst 40 år, når de har været gravide. Gennemsnitsalderen for kvinderne i undersøgelsen var 21 år«, siger Heather Boyd.

10.440 af kvinderne oplevede en dødfødsel, 203.654 af kvinderne oplevede at abortere spontant, mens 47.185 kvinder havde to eller flere spontane aborter.

2.188 af kvinderne blev diagnosticeret med demens, og derfor mener Heather Boyd, at dødfødsler og demens har en sammenhæng.

»Kvinderne der blev diagnosticeret med demens, var i 60-årsalderen, og de havde alle oplevet at miste et barn sent i graviditeten«, siger Heather Boyd.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

 • Maud Lervik

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol
  Fik du hørt: Nattesøvn er det nye statussymbol

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om vores nattesøvn.

Forsiden