Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: Martin Lehmann
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere: Dødfødsler øger risikoen for demens hos kvinder

Dødfødsler øger risikoen for demens med 86 procent, viser undersøgelse fra Statens Serum Institut.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kvinder, der oplever at føde et dødt barn, har 86 procent større risiko for at udvikle demens, end kvinder, der ikke oplever en dødfødsel.

Det skriver Statens Serum Institut (SSI) i en pressemeddelelse i forbindelse med et nyt forskningsstudium.

Over 1,2 millioner kvinder er blevet observeret via en dansk registerdatabase i en periode fra 1977 til 2015. Alle kvinder har været gravide én eller flere gange.

Heather Boyd, der er seniorforsker på Statens Serum Institut, fortæller, at det er en ung gruppe af kvinder, der er blevet undersøgt.

»Vi har fulgt kvinderne fra deres første graviditet, så kvinderne har været højst 40 år, når de har været gravide. Gennemsnitsalderen for kvinderne i undersøgelsen var 21 år«, siger Heather Boyd.

10.440 af kvinderne oplevede en dødfødsel, 203.654 af kvinderne oplevede at abortere spontant, mens 47.185 kvinder havde to eller flere spontane aborter.

2.188 af kvinderne blev diagnosticeret med demens, og derfor mener Heather Boyd, at dødfødsler og demens har en sammenhæng.

»Kvinderne der blev diagnosticeret med demens, var i 60-årsalderen, og de havde alle oplevet at miste et barn sent i graviditeten«, siger Heather Boyd.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden