Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Thomas Borberg (arkiv)
Foto: Thomas Borberg (arkiv)
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læge: De ydre skader kan være minimale, men de indre kan være massive efter lynnedslag

Selv om et lyn kun er i kroppen i et splitsekund, kan spændingen give uoprettelige skader, fortæller overlæge.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kan medføre meget alvorlige, varige skader, hvis man bliver ramt af et lynnedslag.

Det fortæller Rikke Holmgaard, der er brandsårsansvarlig overlæge på Rigshospitalet, hvor ofre for blandt andet lynnedslag bliver bragt til.

»Man har meget svært ved at se, hvor store skaderne er, hvis man er blevet ramt direkte af lynet. De ydre skader kan nemlig være minimale, men de indre skader kan være massive«, siger hun.

En 58-årig mand blev onsdag aften ramt af lyn i Københavns Lufthavn. Manden blev hastet til Rigshospitalet, og Københavns Politi fortalte torsdag morgen, at han skulle være uden for livsfare.

Rikke Holmgaard har ikke haft noget med den konkrete sag at gøre og udtaler sig derfor generelt om sine erfaringer med skader forårsaget af stærk strøm, herunder lynnedslag.

Mens påvirkning med meget stærk strøm kan forårsage hjertestop med det samme, kan det også gøre stor skade på de indre organer på sigt, fortæller overlægen.

»Den meget stærke strøm kan på sin vej gennem kroppen ødelægge så meget væv, at man får nyreskader, fordi vævet skal udskilles gennem nyrerne«.

»Men det påvirkede væv i kroppen, for eksempel muskler, kan også hæve så meget op, at der ikke er plads til det. Og så kan muskelvævet blive knust, hvilket kan føre til, at man mister en arm eller et ben, hvor strømmen er gået igennem«, siger Rikke Holmgaard.

Gode chancer for overlevelse

Det til trods er der dog gode chancer for at overleve et lynnedslag.

»Det er klart, at hvis man ligger med hjertestop alene på en mark, så er overlevelseschancerne ikke gode. Men får man førstehjælp på stedet og kommer til et sygehus, så er chancerne gode«.

»Det er dog meget vigtigt, at man på sygehuset får undersøgt, hvad der kan være ødelagt i kroppen og følger det tæt«, siger overlægen.

DMI registrerede i onsdagsdøgnet lige under 1800 lynnedslag over land.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden