Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Uden kondom kan du få meget mere end nydelse.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad sker der: Danmark er blandt de mest klamydiaramte lande i Europa

Islændinge er de eneste europæere, der bliver mere ramt af klamydia end danskerne, viser EU-data. Sex og Samfund kalder på handling fra de danske kommuner.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Over 33.000 danskere fik sidste år konstateret klamydia. Det er mange, hvis vi sammenligner os med resten af Europa. Her ligger danskerne nummer 2 på listen over de lande, hvor flest borgere målt per 100.000 smittes med kønssygdommen, viser seneste tal fra EU’s enhed for sygdomsovervågning ECDC.

National chef hos Sex og Samfund, Lene Stavngaard, er ikke i tvivl om, hvorfor det forholder sig sådan.

»Det handler ikke om, at danske unge har mere sex end deres jævnaldrende i resten af Europa. Det handler om, at de ikke bruger kondom. Vi ved, at de danske unge er dem i Norden, der bruger mest hormonel prævention som p-piller eller lignende. Det fortæller os, at de er mere bange for at blive gravide end for at få kønssygdomme«, siger Lene Stavngaard.

Lene Stavngaard tror ikke, at det høje tal skyldes, at danskerne går ofte til læge og dermed opdager, hvis de er blevet smittet med kønssygdommen. Der findes nemlig et stort skyggetal for klamydia, da mange smittede ikke opdager det.

Tværtimod er det ifølge Sex og Samfund et stort problem at få danskerne til tjek. Det skal der laves om på, hvis antallet af smittede skal ned, lyder det fra Lene Stavngaard.

Sex og Samfund: Tilbyd alle unge at teste selv

Selvtest kan være en måde at få tjekket sig selv for kønsygdomme, mener hun. På den måde slipper de unge for at se en læge i øjnene, hvis de har haft ubeskyttet sex og gerne vil være sikker på, at de ikke er blevet smittet. Lene Stavngaard ser selvtests som den vigtigste indsats mod klamydia, som hun ønsker mere udbredt.

Selvtest kan eksempelvis købes på apoteket, men skal den bekymrede være 100 procent sikker, er lægetjek dog fortsat den sikreste metode.

»Vi har spurgt brugere af selvtests, om de ville være gået til lægen og blive tjekket. En stor del siger nej til dette. Derfor er selvtest et eminent supplement til de indsatser, der kan knække klamydiakurven«, siger Lene Stavngaard.

Sex og Samfund tilbyder i enkelte kommuner gratis selvtests, som de unge kan bestille på nettet og få sendt hjem. Når prøven er sendt tilbage og blevet tjekket, modtager den unge en SMS med sine svar - den undersøger for flere kønssygdomme. Hvis nogle af prøverne er positive, bliver den smittede samtidig henvist til egen læge.

Men det er langt fra alle i landet, der har den mulighed. Hvis selvtesten skal laves uden for Region Hovedstaden, er der nemlig ingen, der betaler. Det bekymrer Lene Stavngaard.

»Kommunerne har et forebyggelsesansvar, som de ikke løfter. Forebyggelse af sexsygdomme er ikke på kommunernes budgetter, og der er sjældent udpeget en ansvarsperson for seksuel sundhed. Det er et kæmpe problem«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden