0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vi kan gøre det bedre: Hvorfor skal tæt på to danskere dø for egen hånd hver dag?

Danmarks indsats mod selvmord er en succeshistorie, der går verden rundt. Men skal vi hjælpe flere, er den nuværende indsats ikke nok.

Miriam Dalsgaard
Foto: Miriam Dalsgaard

Antallet af gennemførte selvmord blandt psykiske syge er faldet siden årtusindeskiftet, men det samlede selvmordstal har været stabilt siden 2007. Her et billede fra Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hver dag forlader knap to danskere denne verden ved egen hjælp. De er stærkt forpinte, desperate, ulykkelige, og mange er psykisk syge. De kan ikke se andre muligheder end livets endeligt.

Men faldet i antallet af gennemførte selvmord i Danmark er faktisk en succeshistorie så stor, at to førende selvmordsforskere, professor Merete Nordentoft og seniorforsker Annette Erlangsen, fredag på opfordring fik trykt en leder til et stort tema om selvmord i det prestigefulde videnskabelige tidsskrift Science.

For i 1980 var der kun ét land, Ungarn, hvor flere begik selvmord end herhjemme. Dengang begik 38 per 100.000 danskere over 15 år selvmord.

På 30 år og efter mange forskellige indsatser var det i 2007 faldet til 11,4 selvmord, og siden da har Danmark haft en af de laveste forekomster af selvmord af alle udviklede lande.

Desværre er selvmordsraten ikke faldet siden 2007. Så hvert år standser omkring 600 danskere selv livet, omkring 4 gange så mange som der dør i trafikken. Langt de fleste mænd.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts