Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykiatrien må vente: Hverken penge til gratis psykologhjælp til børn eller bedre hjælp til svært psykisk syge

Enhedslistens hovedkrav til de kommende finanslovsforhandlinger er en ’akutmilliard’ til psykiatrien, indtil en tiårsplan for en nødlidende psykiatri forventes fremsat næste år.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børn og unge op til 24 år med angst og depression må se længe efter lægehenvist gratis psykologhjælp. Det er ellers et af regeringens helt centrale løfter, som indgår i forståelsespapiret med dens støttepartier, men ikke i udspillet til finanslov, der blev præsenteret onsdag. I dag er der kun gratis psykologhjælp til de 18-21-årige.

»Det er skuffende, og jeg håber, at en udvidelse af psykologordningen kommer op i forhandlingerne, for så vil vi bakke fuldtonet op om det«, siger Peder Hvelplund, Enhedslistens psykiatriordfører.

Vores hovedkrav til de kommende finanslovsforhandlinger er en akutmilliard

I valgkampen lovede Mette Frederiksen (S), at hvis hun blev statsminister, ville hun sikre en tiårsplan for psykiatrien, så der kommer bedre hjælp til de mest psykisk syge samt en styrket indsats mod børn og unges stigende problemer med psykisk mistrivsel og sygdom. I den forbindelse foreslog Frederiksen den gratis psykologhjælp.

Finansloven for 2020 rummer heller ingen penge til tiårsplanen for psykiatrien, og det møder kritik fra foreningen Bedre Psykiatri.

»Jeg bliver alvorligt bekymret for, at vi kommer langt hen i valgperioden, før der kommer gang i arbejdet og det lovede løft«, siger generalsekretær Thorstein Theilgaard.

Enhedslisten kræver akutmilliard

I sommerens økonomiaftale mellem den socialdemokratiske regering og Danske Regioner står, at psykiatrien skal »styrkes«, og at regeringen vil »igangsætte et arbejde med henblik på at udarbejde en 10-års plan for psykiatrien med forpligtende mål«. Det arbejde venter alle på.

Derfor kræver Enhedslisten allerede nu en ekstra milliard til psykiatrien.

»Vores hovedkrav til de kommende finanslovsforhandlinger er en akutmilliard øremærket psykiatrien, for der er jo ikke afsat en bøjet femøre til psykiatrien, og det er nødvendigt, så vi får sikret et løft«, siger Peder Hvelplund.

Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann, indkalder sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd om psykiatrien.

»Det er dybt, dybt bekymrende, at regeringen ikke har afsat en øre til psykiatrien. Regeringen træder på folk, der i forvejen ligger ned«, siger hun.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, understreger, at regionerne nu skal »i dialog« med regeringen om tiårsplanen, hvor psykologhjælp også indgår.

»Det er meget vigtigt for os i regionerne, at psykiatrien ikke bliver glemt. Det er et område, der har akut brug for en saltvandsindsprøjtning. Og det kan dårligt vente til, at en større psykiatriplan er klar«, siger hun.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyser skriftligt, at regeringen »naturligvis« står på mål for udvidelse af psykologordningen. Han understreger samtidig, at psykiatrien skal løftes.

»Det skal gøres holdbart og ordentligt i stedet for de lappeløsninger, området har været præget af indtil nu. Det kræver et grundigt og inddragende forarbejde. Herefter ved vi, hvor pengene skal bruges«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden