0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kære ryger: Bider alle de gode argumenter heller ikke på dig?

Se, hvor meget du har røget i dit liv indtil nu.

Hvis du tør…

3. november 2019
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Snart koster en pakke cigaretter 60 kroner.

Men du er ligeglad. Eller, ikke sådan rigtig ligeglad, men det bliver ikke din stopklods.

Bare endnu et argument, der ikke rigtig gør det, det burde.

Ligesom billederne af de sorte lunger. Tænderne. Lugten. Tanken om cancer og hjertekarsygdomme. Dit evigt grusede svælg. Den let grålige farve, du kigger på i spejlet. Trætheden om morgenen. Alt det, der ender med at forkorte dit liv og sandsynligvis gør den sidste tid ret så ufed.

Du ved godt det hele, og du er i alle mulige andre sammenhænge et nogenlunde velovervejet menneske, men lige her er fornuften skubbet over i hjørnet. Ned under gulvet. Alt det, der burde gøre indtryk og få dig til at tage beslutningen og holde ved den, er ikke nok. Din rygrad er en vingummibamse.

Ligesom min. For jeg skriver du, men jeg mener mig. Så jeg må godt.

Jeg har holdt nogle pauser i mit rygerliv, men det er, hvad de har været. Pauser. Jeg har altid fundet vejen hjem igen. Tilbage til de guddommelige 4 minutter med cigaretterne, der har et solidt greb i mig og jeg i dem.

Men jeg vil gerne. Det vil jeg sgu. Jeg er træt af de evindelige indre samtaler og alle de gange, jeg har bildt mig selv ind, at nu gør vi det. Som om vi er flere om beslutningen. Men det er ham den anden, der får det sidste ord hver gang. Den stodder.

Lad os prøve noget andet
Så når nu alle de gode, sundhedsfaglige argumenter ikke bider hårdt nok, hvad så med at vende det hele lidt på hovedet og bare se med egne øjne, hvor mange cigaretter jeg i grunden har røget i mit liv indtil nu.

Visual proof, tror jeg, man kalder det.

Den tanke har jeg leget med i verdens velsagtens første cigaretpakke-zoom-maskine herunder. Fortæl, hvor mange smøger du i gennemsnit har røget om dagen og i hvor mange år, og så zoomer vi lige så langsomt ud over landskabet.

Det har faktisk gjort noget for mig, så måske kan det også skubbe en smule til dig. Ryste vingummibamsen lidt. Det skader vel ikke at prøve.

Pøj pøj med det. Og undskyld, hvis jeg gav dig dårlig smag i munden.

Men hey - det har du jo i forvejen:)

Lidt med småt:

  • Prisen på en pakke cigaretter er i udregningen sat til 40 kroner.
  • Ifølge Sundhedsøkonom ved Aalborg Universitet Jes Søgaard, der har regnet på gennemsnitsprisen for en pakke cigaretter siden 1960 og taget højde for inflation, var en pakke cigaretter faktisk godt 10 kroner dyrere for 50 år siden end i dag, men tager vi omvendt højde for, at rygere i løbet af en f.eks. 50-årig rygerkarriere nok tager et smut forbi Tyskland i ny og næ, så passer gennemsnitsprisen på 40 kroner nok meget godt.
  • Tidsforbrug er også med i udregningen. Vi har regnet med en gennemsnitstid pr. cigaret på 4 minutter.
  • Hvis du efter at fået sat et billede på dit forbrug stadig er i total fornægtelse, så lad være med at smutte her forbi. Facts er for pussies.
  • Hvis du ikke sådan rigtig har fattet, hvor svært det egentlig er for en ryger at stoppe, så læs dette glimrende interview med overlæge Charlotta Pisinger, eller find inspiration i vores serie fra sidste år, hvor vi blandt andet fik fem eksrygeres stop-historier:
  • Zoom-ud-gimmicken i denne artikel er inspireret af kunstneren Chris Jordans running the numbers-serie.
  • Røg-animationen er lånt fra Beast @ opengameart.com

Læs mere:

    Alt om Corona­virus

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden