0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nyresyge Natacha var genstand for opsigtsvækkende avis-annonce: »Det gode er, at jeg trods alt stadig lever«

Natacha Kragesteen Hansen har ventet på en nyretransplantation i to år. Nu har hun selv fundet en donor i USA og prøver at skaffe 800.000 kroner til operationen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Natacha Kragesteen Hansen har stået på venteliste til en nyretransplantation i to år. Nu har hun selv fundet en donor i USA og prøver at skaffe 800.000 kroner til operationen. Efter transplantationen håber hun at blive en meget mere nærværende og energisk mor for sine to piger - Sia på 7 år og Naya på 3. Hendes kæreste og far til børnene Louis Plesner Stisen skal donere sin ene nyre til en anden nyrepatient USA, så Natacha kan få en, der matcher hende.

Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Et 10 dage langt koma, blodforgiftning, talrige operationer og infektioner, stærke smerter omkring nyrerne, kvalme og opkast, feber, tårnhøjt blodtryk, hjerteproblemer, kløe, nedsat syn og pletter for øjnene, mavesår, ingen appetit, muskelkramper, væskeophobninger, epilepsi, svimmelhed, besvimelser, lav blodprocent, konstant træthed og udmattelse.

Listen over helbredseffekter, der knytter sig til den unge mor Natacha Kragesteen Hansens nyresygdom er nærmest uendelig - de nævnte er blot et udpluk. Især de seneste tre år er det for alvor gået ned ad bakke. Under graviditeten med den yngste datter, Naya, gav hendes nyrer endeligt op, og siden har hun været afhængig af dialyse. Hvis hun ikke får dialyse, vil hun dø inden for en uge.

Hver mandag, onsdag og fredag tilbringer hun derfor på Herlev Hospital lænket til et dialyseapparat, som renser hendes blod for affaldsstoffer og overflødig væske. Bagefter er hun fuldstændig svag og afkræftet, så hun ikke kan foretage sig noget.

Tirsdag, torsdag og lørdag kan hun håbe på at have det nogenlunde - måske endda så godt, at hun kan tage et par timers vagt bag disken på den lokale Q8 tankstation for trods alt at opretholde en minimal tilknytning til et normalt liv, efter hun var nødt til at droppe ud af den uddannelse til laborant, som hun var i gang med.

Søndag er som regel nærmest uudholdelig, fordi kroppen skriger på at blive renset. Hos en rask person filtrerer og renser nyrerne op til 180 liter væske fra blodet hvert døgn. Langt det meste går tilbage gennem nyrerne, mens den resterende væske bliver til urin sammen med affaldsstofferne.

»Jeg har stærke restriktioner på, hvor meget jeg må drikke. Højst en liter i døgnet, ellers ophober jeg alt for meget væske, mit blodtryk stiger, og jeg risikerer i værste fald at gå i koma igen. Jeg har ikke tisset i over et år«, fortæller den 28-årige kvinde.

Noget så simpelt som at kunne tisse er en af de ting, hun ser frem til, når hun forhåbentlig om få dage rejser til USA for at få en nyretransplantation og blive så godt som rask.

»Det virker måske underligt - også, når man tænker på alle de ting, jeg ellers kæmper med - men jeg savner det. Det er så naturlig en del af livet. Jeg glæder mig bare til at komme til at fungere igen«.

Når Natacha skal opsummere, hvordan det er at leve med kronisk nyresvigt, siger hun sådan her:

»Det gode er, at jeg trods alt stadig lever«.

Privat indsamling

Læsere af Politiken, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet bemærkede sandsynligvis en noget usædvanlig helsidesannonce, som var indrykket i alle tre aviser onsdag. Her blev Natachas historie ridset op sammen med en opfordring til at hjælpe hende med at komme til USA for at få en nyretransplantation.

Lige nu står hun på venteliste til en transplantation i Danmark, men ingen ved, hvornår en nyre, der matcher hende, dukker op. Hendes tilfælde er svært, fordi hun har mange antistoffer i blodet, og derfor skal nyren helst matche hende perfekt, så hun ikke afstøder den.

I USA har de et velfungerende donorsystem, hvor berørte familier kan donere en rask nyre til gengæld for, at deres familiemedlem får en nyre fra en anden berørt familie - man behøver ikke begge sine nyrer for at leve et normalt liv.

»Amerikanerne fandt seks nyrer til Natacha på to timer. De danske læger har ikke fundet én eneste nyre til Natacha på to år«, står der i avisannoncen.

Der er allerede lavet en aftale med et hospital og en potentiel donor. Hvis det lykkes at skrabe penge sammen, og alt andet klapper, er der mulighed for, at transplantationen kan foregå allerede på mandag.

»Jeg håber, jeg kommer af sted, men det er ikke til at vide før i sidste øjeblik. Det afhænger ikke kun af pengene, men også af, om donoren har det godt, og om den person, der skal modtage min kærestes nyre, er rask nok til det den dag og ikke har en infektion eller noget. Og at jeg selv er rask nok den dag. Der er meget, som skal gå op«.

Men hvis alt går efter planen, så bliver Natacha og hendes kæreste, som også er far til deres to døtre, begge to opereret på mandag i Toledo, Ohio.

Transplantation er billigere end dialyse

Operationen koster 800.000 danske kroner alt inklusive. Natacha havde håbet, at det danske sundhedsvæsen ville betale, når nu det var lykkedes hende selv at finde en matchende donor - om ikke andet, så ud fra et økonomisk perspektiv. I en rapport fra Dansk Nefrologisk Selskab (nyrelægernes sammenslutning), står der nemlig i visionen for 2020: »Nyretransplantation er den bedste og billigste behandling for patienter med terminal nyresvigt, der er vurderet at tåle transplantation«.

Samtidig har konsulentbureauet Damvad Analytics i 2017 udarbejdet en længere analyse for Foreningen 7Liv, som arbejder for, at flere siger ja til organdonation. Heraf fremgår det, at dialysebehandling koster cirka 660.000 kroner årligt, og konklusionen er, at den samlede samfundsøkonomiske besparelse ved at transplantere en kronisk nyresyg patient er på 9,8 millioner kroner, hvoraf de 2,3 millioner kroner spares direkte i sundhedsvæsenet.

Region H afviser at betale

Alligevel har Region Hovedstaden afvist at betale for Natachas nyretransplantation i USA med den begrundelse, at det ikke er »hverken umuligt eller usandsynligt, at der vil kunne findes en egnet donor til Natacha Kragesteen Hansen igennem de etablerede danske systemer«.

Derfor forsøger Natacha og hendes familie sig nu med en privat indsamling via avisannoncer og sociale medier.

»Som det er nu, har jeg intet overskud. Ingen frihed. Det er så frustrerende. Jeg kan ikke planlægge hverken min hverdag eller min fremtid, og jeg har svært ved at tage mig ordentligt af mine piger. Det er det værste«, fortæller Natacha, som i en periode har været nødt til at flytte hjem til sin mormor og morfar for at få en chance for at komme lidt ovenpå.

»Så lavede min mormor mad til mig, og de hentede pigerne i skole og børnehave. Det gør de stadig tit, fordi jeg ikke har kræfterne«, fortæller Natacha.

»Jeg ønsker ikke det her liv for nogen«.

Samme holdning har Claus Walther Jensen, som har arrangeret indsamlingen til Natacha og også står bag gårsdagens avisannoncer. Han underskriver sig ´bekymret borger’, og årsagen er, at han efter et lignende sygdomsforløb med sin kone har besluttet at arbejde aktivt for, at flere danske nyrepatienter får mulighed for at rejse ud - for eksempel til USA - for at få en ny nyre. Så kan de slippe for at stå i årevis på ventelisten herhjemme og måske aldrig nå at få en nyre, fordi de bliver for syge til at kunne klare den store operation, eller de dør, mens de venter.

Han og hans kone finansierede selv transplantationen på hospitalet i Toledo, Ohio, og hun lever et helt normalt liv nu, to år efter.

»Mit håb er, at det her skaber noget opmærksomhed. Efter min bedste overbevisning bør systemet ændres. Det har en kæmpe betydning for nyrepatienters helbred og livskvalitet at få en ny nyre, og det er samtidig meget billigere for skatteborgerne«.

Om Natachas konkrete tilfælde siger han:

»Jeg kan ikke bare sidde stille og se til. Det er en kamp for livet, det her«.

Natacha er dybt taknemmelig for Claus Walther Nielsens hjælp og engagement.

»Måske får jeg snart et helt nyt liv. Så skal jeg i gang med at læse igen, og det skal ikke være til laborant, men til dyrlæge, som jeg altid har drømt om, men ikke turdet søge ind på, fordi jeg er syg. Og pigerne får en meget gladere mor, som ikke er udmattet og sløj eller på hospitalet hele tiden«.

Politiken arbejder på at indhente kommentarer fra blandt andre Region Hovedstaden.

I skrivende stund er der indsamlet lige knap 100.000 kroner til Natachas operation.

Læs mere:

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

  • Lindsey Parnaby/Ritzau Scanpix