USA har det. Holland har det. England har det. Tjekkiet har det.
Der er flere helt oplagte lande at samarbejde med om at skaffe en ny nyre til alle de danskere, der har behov. Lande, som i årevis har haft stor succes med at skaffe både anonyme donorer og med at facilitere såkaldte donorkæder, hvor en nyresyg selv finder en donor, og så bytter man internt i kæden, så alle får det bedste match. Det siger Foreningen 7Liv, som arbejder for at fremme organdonation.
»Vi har et samarbejde med de andre lande i Norden, men vi skal være meget mere ambitiøse. Vi kan få en langt større pulje, hvis vi samarbejder med andre lande. Hvorfor sætter vi os ikke i spidsen for at etablere et stort europæisk samarbejde«, foreslår 7Livs formand Karin Riis-Jørgensen, som er tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Venstre.
»Det vil være en fordel for alle. Det perfekte match for en hollænder - eller en amerikaner for den sags skyld, hvis vi også kan få et samarbejde op at stå med dem - kan jo lige så godt findes i Danmark«, påpeger Karin Riis-Jørgensen og understreger, at jo bedre et match, jo større chance er der for, at nyren holder i mange år, og modtageren får så god en livskvalitet som muligt efter operationen.
Baggrunden for, at både 7Liv og Nyreforeningen råber højt lige nu er, at den 28-årige nyrepatient Natacha Kragesteen Hansen har startet en privat indsamling for at få råd til en nyretransplantation i USA. Operationen koster 800.000 danske kroner. Hun har stået på venteliste i Danmark i to år. Via det amerikanske system lykkedes det at finde seks matchende donorer i løbet af to timer.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her