0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ny vejledning på vej: Så længe må psykiatriske patienter holdes fast

Skruen strammes om lange fastholdelser i psykiatrien. Sundhedsstyrelsen sender vejledning i høring. For første gang kommer der en tidsgrænse for varigheden af tvangsindgrebet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Claus Nørregaard/POLITIKEN
Foto: Claus Nørregaard/POLITIKEN
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Landets øverste sundhedsfaglige myndighed griber nu ind over for en form for tvang mod psykisk syge patienter, der er blevet mere udbredt de senere år som erstatning for bæltefikseringer. Der er tale om de såkaldte fastholdelser, hvor ansatte på en psykiatrisk afdeling griber fat i en patient og holder fast i arme og ben, mens patienten tvinges ned på en seng eller på gulvet.​

Gennem de seneste år er indgrebet kommet i fokus, fordi en række psykiatriske afdelinger fordelt over hele landet har registreret et stigende antal langvarige fastholdelser, hvor patienten holdes fast i længere tid end en time. Tidligere blev metoden kun brugt kortvarigt – typisk højest i 20 minutter. Men ifølge tal fra tre regioner, som fagbladet Dagens Medicin har indsamlet, har der siden 2016 været flere end 300 fastholdelser af patienter af længere end en times varighed.

Men det skal være slut nu. Sundhedsstyrelsen har netop sendt et udkast til en ny vejledning om anvendelse af tvang i psykiatrien i høring, hvori der er skrevet et nyt afsnit om brugen af fastholdelser. Hidtil har fastholdelserne ikke været reguleret bortset fra en formulering om, at en person, der er indlagt på psykiatrisk afdeling, kan fastholdes. Der har ikke stået et ord om varigheden af dette tvangsindgreb, men det vil Sundhedsstyrelsen ændre nu.

Det fremgår af udkastet, at »fastholdelse som selvstændig tvangsforanstaltning, det vil sige fastholdelse uden andre samtidige foranstaltninger, kan kun anvendes helt kortvarigt med henblik på at undgå en anden tvangsforanstaltning«.

Altså kan personalet i kort tid holde fast i en patient for at forhindre, at det bliver nødvendigt at spænde patienten fast til sengen med et bælte. Her skal personalet altid følge det såkaldte ’mindste middel’-princip, der betyder, at man skal bruge det tvangsindgreb, som er mindst indgribende over for patientens grundlæggende individuelle menneskerettigheder, frihed og selvbestemmelse. Men Sundhedsstyrelsen går videre end blot at konstatere, at fastholdelser skal være »helt kortvarige«, og skriver således, at fastholdelser »bør aldrig have en varighed på mere end en time«.

Bliv en del af fællesskabet på Politiken

Det koster kun 1 kr., og de hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Prøv nu

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter