0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Motion som behandling: Ny forskning skal hjælpe det stigende antal, der rammes af alvorlig lungebetændelse

Allerede før coronavirus nåede til Danmark, havde hospitaler pladsproblemer, da antallet af ældre med behandlingskrævende lungebetændelser er steget støt de sidste 10 år. Nyt forskningsprojekt skal nedsætte de mange ældres risiko for genindlæggelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mads Nissen
Arkivfoto: Mads Nissen
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Sundhed
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Som følge af coronapandemien er infektion i lungerne en af de mest omtalte sygdomme. Men selv hvis man ser bort fra den infektion, som udløses af coronavirus, er der de seneste 10 år sket en stor stigning i antallet af patienter med indlæggelseskrævende lungebetændelse.

Som konsekvens heraf oplever flere hospitaler, mangel på sengepladser - også når der ikke er en pandemi, der sætter alting på spidsen. Det fortæller Birgitte Lindegaard, klinisk lektor i infektionsmedicin og forskningsansvarlig overlæge ved Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling på Nordsjællands Hospital. Hun står bag et forsøg, der skal mindske indlæggelsestiden, sænke risikoen for genindlæggelse, mindske dødeligheden og i sidste ende lette trykket på sundhedsvæsenet.

»Vi ved, at inaktivitet er dårligt for kroppen, og vi ved, at infektionstilstande tærer på kroppen. De to veldokumenterede tilstande falder sammen i patienter, der indlægges med lungebetændelse, hvoraf hver fjerde patient faktisk genindlægges inden for 30 dage«.

Derfor har 80 patienter indtil videre været igennem et forløb, hvor et randomiseret udvalg af lungepatienterne følger et fysisk træningsprogram med støtte og vejledning af personalet. Under en normal indlæggelse taber patienten muskelmasse, hvilket betyder, at de ældre patienter ofte kommer mere svækkede ud end ind.

»Hvis vores studie viser, at indlæggelsestiden er kortere, og at de bevarer muskelmassen, som vores hypotese er, så er vores vision, at man implementerer det hos alle indlagte patienter«, siger overlæge Birgitte Lindegaard

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

    Alt om Corona­virus

Læs mere

Annonce

For abonnenter